Αποχωρεί από Google o «Νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης» και προειδοποιεί

Ο άνδρας που συχνά διαφημίζεται ως o «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» έχει εγκαταλείψει την Google , επικαλούμενος ανησυχίες για την πλημμύρα ψεύτικων πληροφοριών, βίντεο και φωτογραφιών στο διαδίκτυο και την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να ανατρέψει την αγορά εργασίας.

Ο Δρ Geoffrey Hinton, ο οποίος με δύο από τους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημιούργησε ένα νευρωνικό δίκτυο το 2012, εγκατέλειψε την Google αυτή την εβδομάδα,

ανέφεραν οι New York Times 

Ο 75χρονος Hinton είπε ότι παραιτήθηκε για να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και εν μέρει λυπάται για τη συνεισφορά του στον τομέα. Προσλήφθηκε από την Google πριν από μια δεκαετία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας AI της εταιρείας.

Η έρευνα του Hinton οδήγησε το δρόμο για τα τρέχοντα συστήματα όπως το ChatGPT.

Είπε στους New York Times ότι μέχρι πέρυσι πίστευε ότι η Google ήταν ο «σωστός διαχειριστής» της τεχνολογίας, αλλά αυτό άλλαξε όταν η Microsoft άρχισε να ενσωματώνει ένα chatbot στη μηχανή αναζήτησής της Bing και η εταιρεία άρχισε να ανησυχεί για τον κίνδυνο για επιχείρηση αναζήτησης.

Μερικοί από τους κινδύνους των chatbot AI ήταν «αρκετά τρομακτικοί», είπε στο BBC , προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους και θα μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν «κακοί ηθοποιοί».

«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε».

«Λοιπόν, είναι σαν να είχες 10.000 άτομα και όποτε ένα άτομο μάθαινε κάτι, όλοι το γνώριζαν αυτόματα. Και έτσι αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολλά περισσότερα από οποιοδήποτε άτομο."

Η ανησυχία του Hinton βραχυπρόθεσμα είναι κάτι που έχει ήδη γίνει πραγματικότητα – οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πλέον να διακρίνουν τι ισχύει με τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα κείμενα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη να κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις σε συσκευές παραγωγής εικόνων όπως το Midjourney σημαίνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν πλέον να παράγουν φωτορεαλιστικές εικόνες – μια τέτοια εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου με ένα παλτό Balenciaga έγινε viral τον Μάρτιο .

Ο Hinton ανησυχούσε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τελικά θέσεις εργασίας όπως δικηγόροι, προσωπικοί βοηθοί και άλλες «άβολες εργασίες» και ενδεχομένως περισσότερες στο μέλλον.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της Google, Τζεφ Ντιν, δήλωσε ότι η Google εκτίμησε τις συνεισφορές του Hinton στην εταιρεία την τελευταία δεκαετία.

«Μου άρεσαν πολύ οι πολλές συζητήσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Θα μου λείψει και του εύχομαι να είναι καλά!

«Ως μία από τις πρώτες εταιρείες που δημοσίευσε τις Αρχές AI, παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια υπεύθυνη προσέγγιση για την τεχνητή νοημοσύνη. Μαθαίνουμε συνεχώς να κατανοούμε τους αναδυόμενους κινδύνους, ενώ παράλληλα καινοτομούμε με τόλμη».

Έγινε καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM Arvind Krishna είπε στο Bloomberg ότι έως και το 30% των ρόλων back-office της εταιρείας θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από AI και αυτοματισμό εντός πέντε ετών.

Ο Krishna είπε ότι οι προσλήψεις σε τομείς όπως το ανθρώπινο δυναμικό θα επιβραδυνθούν ή θα ανασταλούν και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση περίπου 7.800 θέσεων. Η IBM έχει συνολικό παγκόσμιο εργατικό δυναμικό 260.000.

Ο Guardian ζήτησε σχόλια από την IBM.

Τον περασμένο μήνα, ο Guardian μπόρεσε να παρακάμψει ένα σύστημα φωνητικού ελέγχου ταυτότητας που χρησιμοποιούσε η Services Australia χρησιμοποιώντας έναν διαδικτυακό συνθέτη φωνής AI, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των βιομετρικών στοιχείων φωνής για έλεγχο ταυτότητας.

Ο Τόμπι Γουόλς, ο επικεφαλής επιστήμονας στο Ινστιτούτο τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αμφισβητούν οποιαδήποτε διαδικτυακά μέσα βλέπουν τώρα.

«Όταν πρόκειται για ψηφιακά δεδομένα που βλέπετε –ήχο ή βίντεο– πρέπει να έχετε την ιδέα ότι κάποιος τα έχει παραπλανήσει».

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα