Ο πρώτος απολογισμός των εντατικοποιημένων διαπράγματεύσεων

Σήμερα η τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί. Στο επίκεντρο της συζήτησης, διαφωνίες σε όλα τα κεφάλαια αλλά και ο καθορισμός των επόμενων βημάτων στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Συζήτηση σε όλα τα κεφάλαια και στις διαφωνίες που έχουν οι δυο πλευρές, εξήγγειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, για τη σημερινή συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη - Ακιντζί. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν περισσότερες συγκλίσεις ή ακόμα και να επιβεβαιωθούν και να καταγραφούν οι αποκλίσεις.

Η συνάντηση αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις 14.00 το μεσημέρι. Την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σηματοδοτήσει η ανάγνωση κοινού Δελτίου Τύπου από τον Έσπεν Μπάρθ Έιντε.

Σήμερα στο πλαίσιο της συζήτησης θα γίνει αναφορά στα θέματα και στη μορφή της συζήτησης στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της τριμερούς με τον Μπαν κι Μούν στις 26 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί προσανατολίζεται στο να έχει στο πλευρό του στη Νέα Υόρκη, τους ηγέτες των "κομμάτων" στα κατεχόμενα.

Εξάλλου, σε σχέση με το πολυαναμενόμενο Δελτίο Τύπου ή Κοινό Ανακοινωθέν κατά τον ενδιάμεσο χώρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η η σύνταξη του δεν θα απασχολήσει πολύ τους ηγέτες, καθώς ήδη έχουν ετοιμαστεί προσχέδια τις προηγούμενες ημέρες. Δεν θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες σε σχέση με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης. Αναμένεται απλά να υπάρχει αναφορά σε κεφάλαια όπου υπάρχει ανάγκη περισσότερης συζήτησης και συγκλίσεων.

Τα έξι κεφάλαια στα οποία θα υπάρξει συζήτηση είναι αυτά της:

ΟικονομίαςΔιακυβέρνησηςΕυρωπαϊκής ΈνωσηςΑσφάλειαςΕδαφικούΚοινωνικά - θέματα συνεργασίας

Συγκλίσεις υπάρχουν σε συγκεκριμένα κεφάλαια

Σημαντικό στοιχείο σε σχέση με τα κεφάλαια στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις, είναι ότι δεν αφορούν ούτε τις Εγγυήσεις, ούτε την Ασφάλεια αλλά ούτε και το Περιουσιακό - Εδαφικό, κεφάλαια άκρως σημαντικά για την ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς αυτά είναι τα κεφάλαια στα οποία έχει απαιτήσεις και κόκκινες γραμμές.

Οι συγκλίσεις αντιθέτως παρατηρούνται κυρίως στα κεφάλαια της Οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Διακυβέρνησης και της Συνεργασίας - συνοχής των δυο πλευρών σε κοινωνικά ζητήματα.

Στη Διακυβέρνηση συγκλίσεις υπάρχουν σε σχέση με το Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών - Αδιεξόδου στις διάφορες εξουσίες.

Οι διαφωνίες προς συζήτηση

Οι έντονες διαφωνίες και τα δύσκολα σημεία τα οποία έχουν ενώπιον τους οι ηγέτες, αφορούν κυρίως κεφάλαια στα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απαιτήσεις και κόκκινες γραμμές:

Ασφάλεια - Εγγυήσεις - Έντονη διαφωνία όσο αφορά το καθεστώς των Εγγυήσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά να μη δέχεται εγγυήσεις και να προτείνει διεθνή Πολιτοφυλακή αλλά και άμεση αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων κατά 75% με το υπόλοιπο 25% να αποχωρεί σε βάθος 18 μηνών. Οι τ/κ πλευρά θέλει εγγυήσεις Τουρκίας τουλάχιστον για το τ/κ συνιστών κρατίδιο.

Στο περιουσιακό - εδαφικό, πολύ περιορισμένος είναι ο διάλογος που έγινε μεταξύ των δυο πλευρών καθώς η τ/κ πλευρά συνδέει τα δυο θέματα και υποστηρίζει ότι αν δεν υπάρξει σύγκλιση στο περιουσιακό δεν προχωρούν στην ουσία του εδαφικού.

Στα θέματα Διακυβέρνησης υπάρχει διαφωνία σχετικά με την εκ περιτροπής προεδρία, τη σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και τον τρόπο εκλογής των εκτελεστικών αξιωματούχων του κράτους που θα προκύψει.

Όσο αφορά στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιρετικής σημασίας διαφωνία υπάρχει σε σχέση με την παραγωγή πρωτογενούς δικαίου, το οποίο ενδεχομένως να προκύψει από τη λύση και θα αποκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα