Κυπριακό app βοηθά άτομα με ακουστική αναπηρία

Η χρήση εφαρμογής κινητού τηλεφώνου μπορεί να βοηθήσει άτομα με ακουστική αναπηρία να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Αυτό διερεύνησε στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής διατριβής της, η Βάσω Κωνσταντίνου του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (και υπό την καθοδήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας, Άντρης Ιωάννου).

Το έργο στόχευε στην κατασκευή και αξιολόγηση ενός συστήματος που αποτελείται από (i) εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο η οποία αποστέλλει τα στοιχεία

ενός συμβάντος που χρήζει άμεσης βοήθειας, και (ii) εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης αυτών των κλήσεων στο κέντρο άμεσης βοήθειας (ΚΑΒ).

H μελέτη περιλάμβανε συνολικά τέσσερις κύκλους σχεδίασης, ανάπτυξης και αξιολόγησης. Στην όλη διαδικασία έλαβαν μέρος 74 άτομα με ακουστική αναπηρία στην Κύπρο καθώς και 3 άτομα από το Κέντρο Ελέγχου Μηνυμάτων - Ουλαμός Άμεσης Επέμβασης.

Πιο αναλυτικά, στο κυρίως μέρος της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο εμφανίζονται τέσσερα προκαθορισμένα κουμπιά λειτουργίας (αστυνομία, ασθενοφόρο και πυροσβεστική). Όταν πατηθεί κάποιο από αυτά, τότε η εφαρμογή στέλνει τα στοιχεία του συμβάντος συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του χρήστη, της βοήθειας που χρειάζεται και τις συντεταγμένες του συμβάντος. Επίσης ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να στείλει (προαιρετικά) μήνυμα text προς το κέντρο άμεσης βοήθειας.

Εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο

Εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης στο Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΚΑΒ).

Το σύστημα που αναπτύχθηκε συνοδεύεται και από εφαρμογή διαχείρισης που λειτουργεί σε cloud και για τη χρήση της δεν απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός πέρα από έναν απλό Η/Υ χωρίς ιδιαίτερες προδιαγραφές και μια τυπική σύνδεση στο διαδίκτυο. Η εφαρμογή διαχείρισης ελέγχει συνεχώς αν υπάρχει νέα κλήση. Αν υπάρχει, προβάλλονται όλα τα στοιχεία του συμβάντος (ημερομηνία και ώρα, ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου από το οποίο στάλθηκε το συμβάν, το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του χρήστη κ.α). Σημαντικό στοιχείο είναι ότι στη σελίδα προβάλλεται χάρτης με το στίγμα του χρήστη.

Ο χειριστής στο κέντρο άμεσης βοήθειας μπορεί να ανταλλάξει μηνύματα με τον χρήστη, τα οποία εμφανίζονται στην εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, αλλά στέλνονται και με SMS.

Συμπεριλαμβάνει επίσης βάση δεδομένων που καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες του κάθε συμβάντος.

Το σύστημα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με τη συμβολή ατόμων με ακουστική αναπηρία στην Κύπρο και από τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται ότι χαίρει της αποδοχής τους, καλύπτοντας μια καίρια ανάγκη -- τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που δικαιωματικά ανήκει σε όλους.

Η μελέτη και το σύστημα θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο στο διεθνές συνέδριο “International Conference on Information Systems for Crisis Response and Management in Mediterranean Countries (ISCRAM-med 2016)”.

Τέλος, γίνονται προσπάθειες συντονισμού με την Αστυνομία Κύπρου για να υιοθετηθεί η χρήση του.

H Βάσω Κωνσταντίνου κατέχει Master στα Διαδραστικά Πολυμέσα του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, MA Interactive Multimedia και είναι διδακτορική φοιτήτρια στο ίδιο Τμήμα, στο Cyprus Interaction Lab.

Keywords
Τυχαία Θέματα