Κυπριακές προτάσεις για περιορισμό της απώλειας τροφίμων

Προτάσεις που αφορούν μέτρα για μείωση των απορριμμάτων της τροφής, αλλά και μέτρα που αφορούν την εκπαίδευση των αγροτών στους τομείς της πρόληψης απωλειών κατά την παραγωγή και διαχείριση των προϊόντων τους, περιέχει έγγραφο που ετοιμάστηκε από επιτροπή που συστάθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Κύπρου, για τον περιορισμό της απώλειας τροφίμων και παραγωγής απορριμμάτων τροφίμων.

Αυτό ανέφερε σε παρέμβασή του στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης “No More Food To Waste

Global action to stop food losses and food waste”, στις 18 Ιουνίου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Επιδίωξη του Υπουργού Γεωργίας αποτελεί παράλληλα και η περαιτέρω προώθηση της κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και η επαναχρησιμοποίηση των πλεονασμάτων προϊόντων όπως οι ζωικές τροφές και τα βίο-καύσιμα, ανέφερε ο Υπουργός.

Η διάσκεψη, που έλαβε χώρα στη Χάγη, και διοργανώνεται από την ολλανδική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης (AUC), ως στόχο έχει τον περιορισμό της απώλειας τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης, ο Υπουργός Γεωργίας επισκέφτηκε το «Unesco IHE Institute» που αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων. Εκεί συναντήθηκε με ακαδημαϊκούς υψηλού επιπέδου που ειδικεύονται στους τομείς της αφαλάτωσης, της άρδευσης, της διαχείρισης των υδάτων και της διαχείρισης αποβλήτων. Συμφωνήθηκε όπως διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και Ινστιτούτου μέσα από ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που θα ετοιμαστεί από το Ινστιτούτο σχετικά με θέματα διαχείρισης υδάτων που είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο, όπως η αφαλάτωση, η άρδευση και η αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού.

Κατά την παραμονή του στην Ολλανδία ο κ. Κουγιάλης είχε επίσης συνάντηση με τον Ολλανδό Υπουργό Γεωργίας Sharon Dijksma, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα