Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η συνέντευξη του Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί στην εφημερίδα “Πολίτης”, η έκκληση ειδικών όπως αυξηθούν οι ποινές για κατηγορίες σχετικές με ναρκωτικά, οι δηλώσεις του τέως Γενικού Γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού Κόμματος Κουτλάι Ερκ για τις αντιπαραθέσεις εντός του κόμματος του αλλά και η απαγωγή και βιασμός διευθυντή τράπεζας με τον δράστη να βιντεογραφεί την απάνθρωπη πράξη του είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στο σημερινό τους πρωτοσέλιδο τους οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα

«Αφρίκα» (Αφρική), με τον τίτλο “Έγγραφα Α.Α” αναφέρεται στον χαρακτηρισμό που έδωσε ο Οζντίλ Ναμί στα έγγραφα τα οποία συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών λέγοντας ότι αυτά είναι τα “έγγραφα Α.Α (Αναστασιάδη-Ακιντζί). Ο Ναμί έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “Πολίτης” σχετικά με το Κυπριακό και τις συνομιλίες. Αλλού αναφέρεται, σε υπόθεση απαγωγής και βιασμού στην κατεχόμενη Αχερίτου όπου ο δράστης βιντεογράφησε την πράξη του και απείλησε το θύμα (θύμα είναι διευθυντής τράπεζας, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον δράστη ότι έχει σχέσεις με την γυναίκα του) θα την προβάλει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γράφει ακόμα ότι αντιδράσεις στο Κόμμα Ενωμένης Κύπρου προκάλεσε οι αλλαγές που πρότεινε η ad hoc επιτροπή για το θέμα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, θέμα που θα συζητηθεί εντός ημερών στην λεγόμενη βουλή.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Εκβιασμός, βιασμός και βασανισμός” αναφέρεται στην σύλληψη του 38χρονου Ομέρ Τσαλιτσίογλου, ο οποίος κατηγορείται ότι απήγαγε και βίασε 50χρονο διευθυντή τράπεζας, τον οποίο κατηγόρησε ότι είχε σχέσεις με την γυναίκα του. Σύμφωνα με το περιστατικό ο δράστης απείλησε το θύμα ότι αν μιλήσει θα σκοτώσει την κόρη του ενώ με απειλές του απέσπασε το ποσό των 15 χιλιάδων τουρκικών λιρών (περίπου πέντε χιλιάδες ευρώ). Αναφέρεται ακόμα στην έκκληση του διευθυντή της “πανεπιστημιακής” κλινικής ζώων στο παράνομο πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής, Οσμάν Έργκενε όπως όσοι θέλουν να υιοθετήσουν κατοικίδια να προτιμήσουν να επιλέξουν ζώα από τα καταφύγια ζώων. Γίνεται ακόμα αναδημοσίευση της συνέντευξης του Οζντίλ Ναμί στην εφημερίδα “Πολίτης” ο οποίος και αναφέρθηκε στις συνομιλίες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Το πρόβλημα του ΡΤΚ είναι ο εγωισμός” αναφέρεται στις δηλώσεις του τέως Γενικού Γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού Κόμματος Κουτλάι Ερκ για τις αντιπαραθέσεις εντός του κόμματος του τονίζοντας ότι οι εσωκομματικές διαμάχες είναι αποτέλεσμα εγωιστικής συμπεριφοράς μελών των ΡΤΚ. Γράφει ακόμα ότι ακόμα ένα περιστατικό βιασμού έλαβε χώρα σε χωριό της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπου ο δράστης απήγαγε διευθυντή τράπεζας και αφού τον κατηγόρησε ότι έχει σχέσεις με την γυναίκα του τον πήρε σε απομονωμένη περιοχή τον βίασε ενώ τον απείλησε ότι αν μιλήσει τότε θα δημοσιεύσει το βίντεο του βιασμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλού γίνεται αναφορά στην απόφαση του λεγόμενου υπουργείου υγείας να αρχίσουν στα κατεχόμενα οι μεταμοσχεύσεις οργάνων ενώ οι ιατρικές υπηρεσίες των κατεχόμενων δηλώνουν έτοιμες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Δεν είναι ικανοποιητικές οι ποινές για τα ναρκωτικά” αναφέρεται σε δηλώσεις νομικών στην εφημερίδα σχετικά με την αναχρονιστική “νομοθεσία” στα κατεχόμενα στο θέμα των ποινών σε αδικήματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η νομοθεσία έχει συνταχθεί το 1976 και από τότε δεν έχουν γίνει αναθεωρήσεις ούτε αλλαγές. Αλλού γράφει ότι, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Πολίτης” ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς Οζντίλ Ναμί είπε, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα των εγγυήσεων αναμένεται να συζητηθεί σε μια ενδεχόμενη πολυμερή συνάντηση τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη ενώ το θέμα δεν έχει ακόμα συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών. Αλλού αναφέρεται στην μετατροπή κοίτης ποταμού στον κατεχόμενο Γερόλλακο σε σκουπιδότοπο με αποτέλεσμα την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “ Ποσοστό που προκαλεί ντροπή” αναφέρεται στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τ/κ συντεχνίας Ντεβ-Ις, Χασάν Φελέκ, ο οποίος και είπε ότι το μόνο το 0,5% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι μέλη συντεχνιών και πρότεινε όπως γίνει υποχρεωτική η ένταξη σε συντεχνίες έστω για ένα διάστημα κατά την έναρξη της εργασίας του υπαλλήλου. Αναφορά γίνεται και στη συνέντευξη του Οζντίλ Ναμί, διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς, στην εφημερίδα “Πολίτης” στην οποία αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και σε μια ενδεχόμενη πολυμερή συνάντηση τον Σεπτέμβριο ενώ είπε ότι έχει αρχίσει και τις εργασίες της και η επιτροπή για τα περιουσιακό. Γράφει ακόμα ότι ακόμα ένα περιστατικό βιασμού όμως αυτή την φορά αφορά τον βιασμό 50χρονου άντρα, το οποίο προκαλεί ντροπή εξελίχθηκε σε χωριό της κατεχόμενης Αμμοχώστου ενώ ο δράστης έχει συλληφθεί.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα