ΚΣΣΕ: Αυστηρότερος κώδικας δεοντολογίας

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ομόφωνα αποφάσισε την Τρίτη την εις βάθος αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας των μελών της, ανταποκρινόμενη σε ισχυρισμούς περί διαφθοράς.


Στόχος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣτΕ, είναι «η αποκατάσταση της δημόσιας εμπιστοσύνης».

Υιοθετώντας την έκθεση του Βρετανού βουλευτή Liddell-Grainger, η Συνέλευση αναγνώρισε ότι οι πρόσφατοι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν περί διαφθοράς μπορούν να προκαλέσουν «μόνιμη ζημιά» στη φήμη της, ενώ χρειάζεται ένα «υγιές και συνεκτικό πλαίσιο ακεραιότητας» για την πρόληψη μελλοντικών

συμπεριφορών που προάγουν τη διαφθορά.

Οι νέοι κανονισμοί, προστίθεται, δίνουν τη δυνατότητα για ταχείες και δίκαιες ερευνητικές διαδικασίες σε σχέση με ισχυρισμούς για δεοντολογικές παραβάσεις των μελών της ΚΣΣΕ, περιλαμβανομένων όσων αποκαλύπτονται από εξωτερικές πηγές, καθώς και αυστηρότερες κυρώσεις.

Τα μέλη της ΚΣΣΕ θα πρέπει πλέον να δεσμεύονται ότι δεν θα «υποσχεθούν, δώσουν, ζητήσουν ή αποδεχτούν» οποιαδήποτε πληρωμή, αποζημίωση ή ανταμοιβή κατά τη διάρκεια της θητείας τους και πρέπει να δηλώνουν τυχόν σύγκρουση συμφερόντων κατά την έναρξη κάθε Συνόδου.

Για λόγους διαφάνειας, οι δηλώσεις αυτές θα δημοσιεύονται πλέον διαδικτυακά.

Το νέο πλαίσιο, που αντλεί την έμπνευσή του από τις συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), προβλέπει επίσης αυστηρότερους περιορισμούς σε ομάδες πίεσης για την προώθηση συμφερόντων (λόμπι). Μεταξύ αυτών, προνοείται η δημιουργία «μητρώου διαφάνειας», ενώ θα διασφαλίζεται επίσης ότι παλαιότερα μέλη της Συνέλευσης που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών δεν θα έχουν ειδικά προνόμια.

Η ΚΣΣΕ έχει ήδη συστήσει ένα ανεξάρτητο σώμα για τη διερεύνηση ισχυρισμών περί «διαφθοράς και προώθησης συμφερόντων» που διατυπώθηκαν κατά μερίδας μελών και πρώην μελών της Συνέλευσης. Η σχετική έκθεση αναμένεται να υποβληθεί στα τέλη του 2017.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα