Κριτική για τις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους από τον Οζερσάι

Οι σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους έπαψαν να είναι «σχέσεις ανάμεσα σε δύο φυσιολογικά κράτη» και αυτό δεν ωφελεί κανέναν, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουτρέτ Όζερσαϊ σε συνέντευξη στη διαδικτυακή Yeni Bakış Web TV.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι η σχέση που υπάρχει σήμερα με την Τουρκία πήρε μια μορφή που «φθείρει τη βούληση, το κράτος και την ανεξαρτησία του κράτους» και πρόσθεσε ότι θέση του είναι πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ένα «ανεξάρτητο κράτος» και δεν είναι υποτελής διοίκηση της Τουρκίας.

«Η

σχέση που υπάρχει αυτή την στιγμή με την Τουρκία είναι μη υγιής και αυτό υποσκάπτει τη λαϊκή βούληση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να παραμένουν στα καθήκοντά τους «εκείνοι που παρέδωσαν τη βούλησή μας και δεν την εκπροσωπούν».

Σημείωσε ότι η «βούλησή τους» θίχτηκε για πρώτη φορά με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση τριών «βουλευτών» από το κόμμα του, οι οποίοι έμειναν ανεξάρτητοι για να παρέχουν στήριξη στην τότε «κυβέρνηση» υπό τον Ερσάν Σανέρ, η οποία είχε σύντομη διάρκεια ζωής.

Επισημαίνοντας ότι ίσως να έπρεπε να είχαν αποσυρθεί τότε από τη «βουλή», ο κ. Όζερσαϊ πρόσθεσε ότι η κοινωνία ψυχράνθηκε με την πολιτική επειδή έκαναν χωρίς νόημα τις («βουλευτικές») «εκλογές» και στην πορεία ανατέθηκαν καθήκοντα σε κάποιους που δεν εξελέγησαν και όχι σε κάποιους που εξελέγησαν. «Αυτός είναι ο ουσιαστικός κίνδυνος. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τον δρόμο να οδηγήσουμε ξανά τον λαό στην κάλπη με ψηλή συμμετοχή. Θεωρήσαμε ορθότερο να διεξάγουμε αυτό τον αγώνα μέσα στον λαό», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο αρθρογράφος Λεβέντ Όζανταμ γράφει σήμερα στην Κίπρις ποστασί ότι αναταραχές προβλέπονται σύντομα στο θέμα των «πολιτογραφήσεων» στα κατεχόμενα, καθώς ο «νόμος» για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» αναφέρει ότι όποιος εργάζεται 10 χρόνια με «άδεια εργασίας» αποκτά το δικαίωμα να πάρει «υπηκοότητα» και όχι ότι γίνεται «πολίτης» του καθεστώτος. «Ουσιαστικά αυτός ο νόμος δίνει στα πολιτικά κόμματα το δικαίωμα να προβούν σε διαφορετικές ερμηνείες! Σύμφωνα με κάποιους είναι έτσι και σύμφωνα με κάποιους αλλιώς. Όμως, οι νόμοι πρέπει να είναι απόλυτοι. Όποιο είναι το σωστό, αυτό».

Ο Όζαντάμ αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με εκείνους που δεν έγιναν «πολίτες» αν και έχουν το δικαίωμα και εκείνοι που ζητείται να γίνουν «πολίτες» αν και δεν απέκτησαν το δικαίωμα, «και αυτές είναι επιθυμίες μερικών κύκλων που παρακαλούν. Μάλιστα, κάποτε αυτό ξεφεύγει από του να είναι παράκληση και μετατρέπεται σε οδηγία. Είναι η λογική είτε το κάνεις είτε το κάνεις. Γράψτε το σε μια γωνιά. Εντός μερικών μηνών, όχι πολύ, θα καθίσει στην κορυφή της επικαιρότητας αυτό το θέμα. Θα γίνουν μάλιστα και διαδηλώσεις».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι οι Τ/κ δικαιολογημένα ανησυχούν γι’ αυτό το θέμα. «Ειδικά στο θέμα της αλλαγής της ταυτότητας των Τούρκων της Κύπρου. Το ερώτημα εδώ είναι το εξής: Αλλάζει πράγματι η ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων όταν διανέμονται υπηκοότητες; Ή μήπως η επιθυμία είναι να αλλάξει; Αν η επιθυμία είναι να αλλάξει, ποιος ο σκοπός εδώ; Ποιον θα ωφελήσει;» Η εσωτερική ειρήνη δέχεται ούτως ή άλλως, το ένα πλήγμα μετά το άλλο, ο δρόμος που πήραμε δεν είναι σωστός, καταλήγει ο Όζαντάμ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα