Κρίσιμη επίσκεψη Κοτζιά στις ΗΠΑ

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, όπου θα έχει σήμερα και αύριο σειρά σημαντικών επαφών.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην Ουάσιγκτον, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία των σχέσεων Ελλάδας

- Τουρκίας, κυοφορούμενων ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και ενόψει σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του,

Ρεξ Τίλερσον, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, αντιστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ, με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, με μέλη του Κογκρέσου, με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και με οργανώσεις της Ομογένειας.

Στην ατζέντα των επαφών θα βρεθούν εκτός από τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, με αιχμή την κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, θέματα ενέργειας, περιφερειακά ζητήματα και θέματα, που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, τη συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα και στη θέση της ως συμμάχου και συνομιλητή σε μία σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η ενεργειακή συνεργασία, το προσφυγικό και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα ενημερώσει τους συνομιλητές του και για τις πρωτοβουλίες, που λαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση σε μία δύσκολη συγκυρία για τις χώρες της Βαλκανικής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, για την προώθηση διμερών συνεργασιών και πολυμερών σχημάτων, με στόχο την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη.

Με δηλώσεις του, κατά την αναχώρηση από την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι "Στην Ουάσιγκτον έχουμε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, άλλους υψηλούς παράγοντες της νέας διοίκησης, έχουμε επίσης σειρά συνεντεύξεων, συναντήσεων με think tanks, καθώς και με γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσο των ΗΠΑ".

Keywords
Τυχαία Θέματα