Κρίση στην «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα λόγω της «αρχής ηλεκτρισμού»

Επιστολή με την οποία ζητεί την απομάκρυνση του «υπουργού δημοσιονομικών», Σουνάτ Ατούν, επέδωσε σήμερα στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο «πρωθυπουργός», Φαίζ Ερτουγρουλογλου.

Τα τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η ενέργεια αυτή οφείλεται στην κρίση που προέκυψε μεταξύ των Σουτζούογλου και Ατούν λόγω της συμφωνίας που υπέγραψε η «αρχή ηλεκτρισμού» με την συντεχνία των εργαζομένων El Sen για να λήξουν τα απεργιακά μέτρα, με την οποία ο «υπουργός

δημοσιονομικών» φέρεται να διαφωνεί, όπως είχε κάνει και με την εξαγγελία Σουτζούογλου πριν λίγες μέρες για μείωση της τιμής του ρεύματος, που τελικά ίσχυσε μόνο για τον μήνα Μάρτιο.

Η ιστοσελίδα "Χαμπέρ Κίπρις" γράφει ότι ο κ. Τατάρ απάντησε στον κ. Σουτζούογλου ότι θα αξιολογήσει το αίτημα για απομάκρυνση του κ. Ατούν και δεν απάντησε αμέσως.

Ερωτηθείς από τη Γενί Ντουζέ αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ο Φαίζ Σουτζούογλου απάντησε «όχι ακόμα».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι η συμφωνία 6 σημείων που υπεγράφη ανάμεσα στην «αρχή ηλεκτρισμού» και την El-Sen αποτέλεσε θέμα συζήτησης και διαφωνιών χθες στη «βουλή», με αντιφατικές δηλώσεις από μέρους των Σουτζούογλου και Ατούν.

Η συμφωνία, την οποία υπέγραψε και ο «πρωθυπουργός» συζητήθηκε χθες ενώπιον της «ολομέλειας», με τον κ. Σουτζούογλου να δηλώνει ότι προχώρησε ο ίδιος στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, προκειμένου να τερματιστεί η απεργία της El-Sen και να αποφευχθεί η ολική αποκοπή ρεύματος. Είπε ακόμη ότι ο λόγος που υπέγραψε ο ίδιος τη συμφωνία και όχι ο αρμόδιος «υπουργός» ήταν επειδή την δεδομένη στιγμή δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Για το ίδιο θέμα, ο «υπουργός δημοσιονομικών», Σουνάτ Ατούν διέψευσε τον «πρωθυπουργό» Σουτζούογλου, λέγοντας ότι ο λόγος που δεν υπέγραψε ο ίδιος την συμφωνία δεν είναι επειδή δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί του, αλλά επειδή ο ίδιος δεν έκρινε σωστό να υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία, αφού διαφωνούσε.

Για το ίδιο θέμα, ο γενικός διευθυντής της «ΚΙΒ-ΤΕΚ», Γκιουρτζιάν Έρντογαν σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός» προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας, γνωρίζοντας ότι ο «υπουργός» Ατούν διαφωνούσε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή», Κουμπιλάι Όζκιρατς, δήλωσε σήμερα ότι αν η «αρχή» δεν προβεί σε επενδύσεις στις υποδομές, τότε θα ξαναβγούν στους δρόμους και θα ξανακάνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε γραπτή του δήλωση, ο συνδικαλιστής μίλησε για ψέματα και ψεύτες και ζήτησε όπως η τρικομματική «κυβέρνηση» παράγει έργο και να σταματήσουν τους καβγάδες μεταξύ τους, που απλά αλλάζουν την ατζέντα.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και για το «οικονομικό πρωτόκολλο»

Στο μεταξύ, με εντάσεις συζητήθηκε χθες στην ολομέλεια της «βουλής» το πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας 2022 ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα.

Οι «βουλευτές» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού και Κόμματος του Λαού επέκριναν έντονα την «κυβέρνηση» για την μη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του πρωτοκόλλου, με τον «πρωθυπουργό» Φαϊζ Σουτζούογλου να απαντά ότι ποτέ δεν είχαν πρόθεση να αποκρύψουν το περιεχόμενο του.

Ο κ. Σουτζούογλου δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες του πρωτοκόλλου θα δοθούν στην δημοσιότητα μόλις γίνουν 2-3 απαραίτητες ρυθμίσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι το πρωτόκολλο έφθασε στα χέρια τους δύο ώρες προτού το υπογράψουν. «Πώς θα δίναμε το πρωτόκολλο, αφού δεν ήταν έτοιμο», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι ποτέ δεν ήταν πρόθεση τους να το αποκρύψουν.

Μιλώντας στη «βουλή», ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν χαρακτήρισε αφύσικο το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους το πρωτόκολλο και εξέφρασε ανησυχίες για την λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητά του.

«Αν υπάρχουν τα ίδια προβλήματα και σε αυτό το πρωτόκολλο, δεν θα είναι λειτουργικό για την ανάπτυξή μας», ανέφερε ο Έρχουρμαν, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά στον πληθωρισμό, τους 13ους μισθούς, τις αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα.

Ο κ. Έρχουρμαν διερωτήθηκε επίσης πώς θα μπορέσει η οικονομία του ψευδοκράτους να καταστεί βιώσιμη και τόνισε την ανάγκη όπως άμεσα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά.

Εξάλλου, ο γγ της ομοσπονδίας συντεχνιών ελεύθερων επαγγελματιών (Hür-Iş), Αλί Γελτεκίν ανέφερε ότι το πρωτόκολλο που υπεγράφη δεν θα επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα υπάρξει νέα κρίση με την Τουρκία.

Ο Γελτεκίν υποστήριξε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα 4 δισ. 250 εκ. που θα τους παραχωρήσει η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι στο τέλος της ημέρας και μέχρι τον Ιούνιο θα χρειαστεί να έρθει στην ατζέντα «πρόσθετο πρωτόκολλο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα