Το Κίεβο διαψεύδει ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ένα ρωσικό χωριό

Οι οδομαχίες στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, συνεχίζονται ακόμη, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Μάχες διεξάγοναι στη Μαριούπολη. Πρόκειται για οδομαχίες, όχι μόνο με ελαφρά όπλα αλλά και συγκρούσεις τεθωρακισμένων στους δρόμους της πόλης», είπε ο Πάβλο Κιριλένκο, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Οι ζώνες

όπου είναι συγκεντρωμένοι οι Ουκρανοί μαχητές –αρχίζοντας από το αχανές βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ– υφίστανται σφοδρούς βομβαρδισμούς, όμως η άμυνα κρατάει γερά», είπε. «Υπάρχουν ορισμένες συνοικίες όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Ρώσοι τις ελέγχουν».

«Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη. Όμως πολλές εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, είναι ακόμη περιχαρακωμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν σθεναρή αντίσταση».

«Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» είναι επίσης κρυμμένοι στα υπόγεια καταφύγια του εργοστασίου» ανέφερε την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανάρτηση στο Telegram.

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τον ουκρανικό στρατό «να καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να σταματήσουν την αντίσταση, 24 ώρες αφότου τους έδωσε τελεσίγραφο να παραδοθούν, το οποίο παρέμεινε κενό γράμμα.

Το Κίεβο αρνήθηκε τις κατηγορίες του Ρώσου κυβερνήτη της ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ένα ρωσικό χωριό κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, δήλωσε ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά στην καταγγελλόμενη επίθεση, και ότι περισσότερα από 30 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε: "Πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες από την Ρωσία. Η Ουκρανία διεξάγει μια αμυντική επιχείρηση στο έδαφός της και πολεμά αποκλειστικά εναντίον των Ρώσων κατακτητών, όχι εναντίον αμάχων".

Δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί ανεξάρτητα το περιστατικό ή να προσδιοριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία –όπου εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου– για επίθεση με ελικόπτερα εναντίον χώρου αποθήκευσης καυσίμων στην Μπελγκορόντ, επανειλημμένους βομβαρδισμούς χωριών στην ίδια επαρχία, καθώς και πυραυλικά πλήγματα με στόχο εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών.

Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία με τη νέα επίθεση σκοπεύει να αρπάξει τη γη και να καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις

Ο σκοπός της νέας επίθεσης που πραγματοποιεί η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία είναι να καταλάβει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και να εγκαθιδρύσει μια χερσαία σύνδεση μεταξύ των εδαφών αυτών και της Κριμαίας, και να καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν σε βομβαρδισμό της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεχ Σινεχούμποφ, σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Περιμένει απαντήσεις από Ουκρανία,πριν γνωμοδοτήσει για ένταξη σε ΕΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα