Κουμουτσάκος προς Σοϊλού: Εξαρθρώστε το δίκτυο των διακινητών

Το θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού τέθηκε επί τάπητος χθες στην Άγκυρα μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας και Τουρκίας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη. 

Στη διαπραγμάτευση που έγινε, όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για βελτίωση της κατάστασης και για απτά αποτελέσματα, που ωστόσο θα μεταφερθούν για… έγκριση πρώτα σε ανώτερα κέντρα λήψης αποφάσεων κι έπειτα θα φανεί η ειλικρίνεια

για λύση. Ο μεν Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού θα ενημερώσει τον πρόεδρο Ερντογάν, οι δε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αντίστοιχα.

Η πρώτη συνάντηση στην Άγκυρα χθες, ήταν κατευθείαν μεταξύ των χωρών που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, καθώς επίσης και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Κιράν, κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση, με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του 2016.

Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα, ήταν ειλικρινείς και άγγιξαν όλες τις πτυχές του ζητήματος.

Σε αυτήν την πρώτη επικοινωνία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ’ επιτάσεως τη θέση της, ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί:

· Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη.

· Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.

· Τέλος, η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου 4 εκ. προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η διαμόρφωση διαύλου απ' ευθείας επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ο οποίος θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με τον δομημένο υπηρεσιακό και επιχειρησιακό διάλογο που θα γίνεται με αυξημένη συχνότητα.

Ευχαριστίες και υποσχέσεις Ε.Ε. στην Άγκυρα

Αργότερα το απόγευμα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποδέχθηκε στην Άγκυρα την Ευρώπη. Τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, και τον Γάλλο πρέσβη στην Άγκυρα, Charles Fries.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού φρόντισε, για άλλη μια φορά, να κάνει γνωστό στους συνομιλητές του ότι το προσφυγικό αποτελεί «ένα μεγάλο δράμα», με το οποίο η Τουρκία είναι αντιμέτωπη και έχει επίδραση στη γεωγραφία της.

Υπογράμμισε, επίσης, στους συνομιλητές του, τον νέο κίνδυνο που βρίσκεται ενώπιον της Τουρκίας -και κατά συνέπεια της Ευρώπης- και είναι το νέο προσφυγικό κύμα που έρχεται από το Ιντλίμπ της Συρίας.

«Είναι προφανές ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο προσφυγικό κύμα 3 εκατομμυρίων 750 χιλιάδων ανθρώπων λόγω των γεγονότων στο Ιντλίμπ», τόνισε.

Εκείνο που ζήτησε, πάντως, ο Τούρκος Υπουργός από την Ευρώπη -γιατί το δια ταύτα έχει σημασία- ήταν ηθική και υλική στήριξη, την οποία παρείχαν μεν οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του, αλλά και «πλάτη» στη ζώνη ασφαλείας που θέλει η Άγκυρα να συστήσει στη βόρεια Συρία.

Αβραμόπουλος: Ευχαριστώ την Τουρκία στο όνομα της Ε.Ε.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ευχαρίστησε εκ μέρους της Ε.Ε. την Τουρκία για τον αγώνα που δίνει και δεσμεύτηκε για συνέχιση της συνεργασίας προς όφελος και των δύο πλευρών…

«Έχουμε πάρει κι εμείς 25 χιλιάδες Σύρους από την Τουρκία στην Ε.Ε. Κι έχει εκταμιευθεί σε ευρωπαϊκό θεσμό ένα κονδύλι 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ε.Ε. για να χρησιμοποιηθεί για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο με τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες στο μεταναστευτικό. Θα ωφελήσει αμοιβαία και τις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ζεεχόφερ: Ανάγκη επικαιροποίησης της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του την Τουρκία και τον λαό της για τις υπηρεσίες τους απέναντι στους πρόσφυγες, έκανε λόγο για ανάγκη «επικαιροποίησης» της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, ή άλλως της Κοινής Δήλωσης του 2016 για το μεταναστευτικό.

«Χωρίς την αλληλεγγύη σας, το μεταναστευτικό δεν θα μπορούσε να λυθεί στην περιοχή μας. Είμαστε πάντα έτοιμοι να στηρίξουμε την Τουρκία σε αυτό το θέμα», υπογράμμισε ο Γερμανός Υπουργός, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί -δημοσίως τουλάχιστον- σε περαιτέρω λεπτομέρειες και τρόπους «ενίσχυσης» της Κοινής Δήλωσης.

Στο δια ταύτα… οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε για λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση των ροών και, σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να εκταμιεύσει πιο γρήγορα ένα ποσό για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία. Αναμφίβολα, η συνάντηση είχε στόχο την εύρεση μίας άμεσης λύσης, κυρίως από την Ευρώπη, που φάνηκε να ταρακουνήθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις και τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας. Ωστόσο, το συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία είναι εκείνη που κρατά ακόμη το κλειδί… των ροών. Στόχος της δεν είναι μόνο τα χρήματα από την Ευρώπη αλλά και η πιθανή στήριξη στα σχέδιά της για τη Συρία όσο οι ΗΠΑ «κλωτσάνε». Σε αυτό το θέμα, όμως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χθες στην Άγκυρα προτίμησαν να μην πάρουν καμία θέση που θα επιθυμούσε η Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα