Κουμουτσάκος: Ελλάδα-Κύπρος να συνεργαστούν στρατηγικά

Η Κύπρος και η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσουν την συνεργασία τους σε στρατηγικά θέματα, υποστήριξε ο Εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και διπλωμάτης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι λογικό να υπάρχει ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

και να μην υπάρχει ένα ανώτατο στρατηγικό συμβούλιο «κορυφής» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Όσον αφορά την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε πως όταν ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί νόμιμα και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τα κυριαρχικά του δικαιώματα σε μια ΑΟΖ που έχει καθοριστεί και με άλλα γειτονικά κράτη –άρα υπάρχει μηδενικό στοιχείο αυθαιρεσίας- και μάλιστα είναι πλήρως εναρμονισμένο με την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει την ενεργειακή της πολιτική ασφάλειας, είναι αδιανόητο ένα τρίτο κράτος να το εμποδίζει να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Ερωτηθείς σχετικά με την «απαθή» στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα πράγματα, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι όποιες αντιδράσεις υπήρξαν μέχρι στιγμής, ήταν «κατώτερες» του βαθμού της πρόκλησης.

«Θέλω να ελπίζω ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα κάνει ό,τι πρέπει στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε οι αντιδράσεις της Ευρώπης απέναντι στην αυθαίρετη, παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να γίνουν και σημειολογικές και ουσιαστικές. Ακούω και διαβάζω ότι θα τεθεί τελικά ως αίτημα η αναβολή της συνάντησης της Βάρνας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και θέλω να ελπίζω ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα το υποστηρίξει, καθώς βασίζεται στα γεγονότα, στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, στην ανάγκη προάσπισης των ευρωπαϊκών συμφερόντων που ταυτίζονται με τα κυπριακά.

«Η Ελλάδα σε αυτή την συγκυρία έχει μια ξεχωριστή γεωπολιτική προστιθέμενη αξία. Έχει κομβική στρατηγική σημασία στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και η Κύπρος. Έχουμε λοιπόν δύο κράτη που τα συνδέει ένας άρρηκτος δεσμός Ιστορίας και αισθήματος. Αυτά τα δύο ανεξάρτητα κράτη θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο μέγιστον την προστιθέμενη αξία που τους δίνει η συγκυρία, είτε αυτό αφορά στην ενέργεια, είτε την συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια στην ανατολική μεσόγειο. Είμαστε δυο σταθερά κράτη που πρέπει, όχι μόνο να παραμένουμε σταθερά, αλλά και να παράγουμε σταθερότητα στην περιοχή. Έχουμε ειδικές σχέσεις με σταθερά κράτη στην περιοχή όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Όλα αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα