Κουλίας για ελικόπτερα: Παραβιάσεις στην παραλαβή, πληρωμή και στην προκήρυξη

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι αναφορές στην Επιτροπή Ελέγχου για την εκμίσθωση αεροπλάνων. Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος μίλησε για τις παραβιάσεις που έγιναν κατά την παραλαβή τους.

Αρχικά ανέφερε ότι είναι σωρεία τα ζητήματα που εγείρονται στη διαδικασία που εφαρμόστηκε. «Η Κυπριακή Δημοκρατία επιδίωκε να εκμισθώσει ελικόπτερα για τις πυρκαγιές».

Συμπλήρωσε ότι ήταν μια διαδικασία η οποία ξεκίνησε μετά τον χειμώνα του 2022. «Όταν προκηρύξαμε τη διαδικασία το ποσό που ζητούσαμε για την εκμίσθωση των ελικοπτέρων ήταν 6.7 εκατομμύρια και τελικά πήγαμε στην τριπλάσια τιμή και παραβιάστηκαν όλες οι νομοθεσίες που προέβλεπαν για αυτή τη διαδικασία».

Διαβάστε ακόμη: «Κινδυνεύουμε να έχουμε μια νέα Ήλιος» - SOS για πυροσβεστικά ελικόπτερα

Σημείωσε ότι όταν παραλήφθηκαν τα ελικόπτερα, τα πιστοποιητικά δεν ήταν παρόντα. «όταν πήγε η επιτροπή να παραλάβει τα ελικόπτερα, υπήρχε ένας πιλότος της Αστυνομίας  και ένας μηχανικός και όταν ζητήθηκαν τα πιστοποιητικά δεν υπήρχαν».

Ακόμη είπε ότι υπήρχε μια πιστοποίηση ότι οι πιλότοι θα έπρεπε να ήταν γνώστες της αγγλικής γλώσσας.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι αυτά τα ελικόπτερα πρέπει να έχουν ένα σύστημα που όταν πλησιάζουν κοντά σε ηλεκτρικά καλώδια, ειδοποιούν τον πιλότο. «Αυτό το σύστημα δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ούτε το σύστημα ότι υπάρχει στο έδαφος κόσμος».

Τόνισε ότι είχαν παραβιαστεί όλα τα συστήματα ασφαλείας. «Πληρώσαμε τριπλάσιο ποσό, αποκλείστηκαν άνθρωποι και εταιρείες που μπορούσαν να φέρουν εργαλεία τα οποία θα είναι απαραίτητα για την πυρόσβεση».

Υπογράμμισε ότι στη Βουλή διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν τα πιστοποιητικά. «Ζητήσαμε από τον Υπ. Γεωργία να συγκαλέσει σύσκεψη και να καλέσει την αεροπορία και τους ειδικούς».

Εξήγησε ότι υπάρχουν παραβιάσεις στην παραλαβή, πληρωμή και στην προκήρυξη. Έγιναν διάφορα πράγματα τα οποία είναι απαράδεκτα».

Ακόμη, είπε ότι προηγουμένως την διαδικασία την είχε η Αστυνομία και είχαν πραγματική γνώση. «Μετακίνησαν αυτό το βάρος στο Τμήμα Δασών, αλλά οι δασονόμοι δεν είναι πιλότοι. Κακός δέχθηκαν να αναλάβουν διαδικασίες που δεν ήταν του αντικείμενου τους».

Τέλος, ανέφερε ότι «παλαιότερα υπήρχε ένα συμβούλιο προσφορών και μετά έκοψε ο νους μας να το κάνουμε ανά Υπουργείο».     

Keywords
Τυχαία Θέματα