Κουγιάλης: Ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Επ. Σιτηρών

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί σχέδιο για μεταρρύθμιση ολόκληρου του τομέα των σιτηρών στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος δεν απέκλεισε και το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου, εάν δεν καταστεί βιώσιμη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία

της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, η οποία συζήτησε το θέμα, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «είχαμε σήμερα συζήτηση στην Επιτροπή Γεωργίας για το μέλλον της Επιτροπής Σιτηρών και γενικά για τη μεταρρύθμιση του τομέα των σιτηρών στην Κύπρο».

Είναι γνωστό, είπε, «ότι η Επιτροπή Σιτηρών με τα υψηλά λειτουργικά κόστη που έχει σήμερα, πωλεί τα σιτηρά σε πολύ ψηλές τιμές, με αποτέλεσμα να κάνει πλάτες άθελα της στους ιδιώτες να πουλούν και αυτοί ελαφρώς πιο χαμηλά από την Επιτροπή, αλλά σε πολύ ψηλές τιμές τόσο για τους παραγωγούς, γεωργούς και κτηνοτρόφους αλλά και για τους καταναλωτές».

Σήμερα στον τόπο μας, πρόσθεσε, «δεν τηρούνται στρατηγικά αποθέματα, τα οποία θα διασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια σε περίπτωση κάποιου ανεπιθύμητου γεγονότος στην περιοχή μας».

Η Επιτροπή, συνέχισε, κατέχει σήμερα μια τεράστια περιουσία ύψους 40 εκ. ευρώ περίπου, που κατά την άποψη της κυβέρνησης δεν αξιοποιείται κατάλληλα. Δυστυχώς, είπε, δεν έχω δει κανένα σχέδιο μέχρι σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο που να καθιστά την Επιτροπή βιώσιμη.

Ήρθε η ώρα, είπε, η κυβέρνηση να λάβει τις τελικές της αποφάσεις «και έχω ενημερώσει την Επιτροπή ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί σχέδιο για μεταρρύθμιση ολόκληρου του τομέα των σιτηρών στην Κύπρο με προθεσμία υλοποίησης του τον Ιούνιο του 2017".

Ερωτηθείς εάν στα σενάρια είναι και το κλείσιμο της Επιτροπής, είπε ότι «βεβαίως και στα σενάρια είναι και το κλείσιμο της επιτροπής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα