Κοτζιάς: Η Τουρκία αντί να συζητά, φωνασκεί

Η Τουρκία έχει μια δυσκολία διότι δεν συζητά, αλλά ορισμένες φορές φωνασκεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με τον οποίο η Άγκυρα δεν ήταν έτοιμη στη Γενεύη για να συζητήσει ουσιαστικά τις εγγυήσεις.

Σε κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη συγκίνησή του που βρίσκεται στην Κύπρο,

καθώς και τη χαρά του που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον αγαπημένο του «φίλο», όπως αποκάλεσε τον κ. Κασουλίδη, για τον οποίο «τρέφω βαθύ σεβασμό».

Όπως ανέφερε, με τον Υπουργό Εξωτερικών «συζητήσαμε για το πού πάει η περιοχή μας και πώς θα διασφαλίσουμε ακόμη καλύτερα την ασφάλεια στην περιοχή μας. Εξετάσαμε πού βρίσκεται η τριμερής και συζητήσαμε για την επέκτασή της με νέες χώρες», συμπλήρωσε.

Ακόμη, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το αποτέλεσμα των ταξιδιών που είχαν το τελευταίο διάστημα (μεταξύ άλλων και αυτό στις ΗΠΑ), αλλά και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για τα συμφέροντα των δύο κρατών.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς είπε πως συζητήθηκε η πορεία του Κυπριακού, όπου «έχουμε άριστη συνεργασία και κοινή φροντίδα».

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, ο κ.Κοτζιάς είπε πως η Ελλάδα ουδέποτε ανακατεύτηκε και πως «στηρίζουμε απόλυτα την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όσον αφορά την εξωτερική πτυχή, η αίσθηση που κέρδισε από τη Γενεύη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είναι ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη, "μπορεί και να μην θέλει -στο μέλλον θα φανεί- να συζητήσει ουσιαστικά τις εγγυήσεις και την υποχρεωτική παραίτησή της από τα παράνομα «δικαιώματα παρέμβασης»".

Η Τουρκία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, δήλωσε στη συνέχεια, λέγοντας: «Όπως ανέμενα, ανακαλύπτει άλλα ζητήματα, όπως οι λεγόμενες 4 ελευθερίες, προκειμένου η όποια μη συνέχιση των συζητήσεων να γίνεται σε άσχετα με το κυπριακό θέματα και όχι στον πυρήνα του Κυπριακού, που είναι η κατοχή της βορείου Κύπρου".

Ελπίζουμε να επανέλθουμε σε ουσιαστικό και ορθολογικό διάλογο με την Τουρκία, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς, αναφορικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, είπε πως στόχος είναι να αποδείξουμε την εμβέλεια των απόψεων που έχουμε για την περιοχή, δείχνοντας ότι στην περιοχή αυτή, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν άξονα σταθερότητας.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια "μακρά και φιλική συζήτηση".

Keywords
Τυχαία Θέματα