Κορωνοϊος:Η πρώτη κινεζική πόλη που απαγορεύει κατανάλωση κρέατος σκύλου&γάτας

Η  Shenzhen έχει γίνει η πρώτη κινεζική πόλη που απαγορεύει την πώληση και κατανάλωση κρέατος σκύλου και γάτας. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε, σύμφωνα με το BBC,μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού που συνδέεται με το κρέας άγριων ζώων, προκαλώντας τις κινεζικές αρχές να απαγορεύσουν το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων.

Το Shenzhen έκανε ένα βήμα παραπέρα, επεκτείνοντας την απαγόρευση σε σκύλους και γάτες. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου.

Τριάντα

εκατομμύρια σκυλιά ετησίως σκοτώνονται στην Ασία για κρέας, αναφέρει η Humane Society International (HSI).

Ωστόσο, η πρακτική της κατανάλωσης κρέατος σκυλιών στην Κίνα δεν είναι τόσο συνηθισμένη – αφού η πλειοψηφία των Κινέζων δεν το έπραξε ποτέ και δεν λέει ότι δεν θέλουν.

«Τα σκυλιά και οι γάτες ως κατοικίδια ζώα έχουν καθιερώσει μια πολύ στενότερη σχέση με τους ανθρώπους από όλα τα άλλα ζώα και η απαγόρευση της κατανάλωσης σκύλων και γάτων και άλλων κατοικίδιων ζώων αποτελεί κοινή πρακτική στις ανεπτυγμένες χώρες και στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν», ανέφερε η κυβέρνηση της πόλης Shenzhen , σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

«Αυτή η απαγόρευση ανταποκρίνεται επίσης  στο πνεύμα του ανθρώπινου πολιτισμού.»

Την κίνηση αυτή χαιρέτισε και ο Οργανισμός υπεράσπισης των ζώων, HSI.

«Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να αποτελέσει κρίσιμη στιγμή στις προσπάθειες να τερματιστεί αυτό το βάρβαρο εμπόριο που σκοτώνει περίπου 10 εκατομμύρια σκύλους και 4 εκατομμύρια γάτες στην Κίνα κάθε χρόνο», δήλωσε ο Δρ Peter Li, ειδικός της πολιτικής της Κίνας για την HSI.

Ωστόσο, ταυτόχρονα με αυτή την απόφαση, «η Κίνα ενέκρινε τη χρήση χολής αρκούδας για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό», αναφέρει το BBC.

Η χολή αρκούδας - ένα χωνευτικό υγρό αποστραγγισμένο από τις ζωντανές αρκούδες - έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

«Το δραστικό συστατικό ursodeoxycholic acid, χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στη θεραπεία της ηπατικής νόσου. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είναι αποτελεσματική κατά του κορωνοϊού και η διαδικασία είναι επώδυνη και δυσάρεστη για τα ζώα», αναφέρεται.

Ο Brian Daly, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Animals Asia, δήλωσε στην εφημερίδα AFP: «Δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε προϊόντα άγριων ζώων όπως η αρκούδα ως λύση για την καταπολέμηση ενός θανατηφόρου ιού που φαίνεται να προέρχεται από άγρια ζώα».

Keywords
Τυχαία Θέματα