Κορωνοϊός: Στη βαριά σκιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας η υφήλιος

Με αρνητικά ρεκόρ και σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα διανεύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας η υφήλιος.

Η κάθε χώρα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το σκληρό δίλημμα δημόσια υγεία ή οικονομία, την ώρα που δειλά δειλά άρχισαν οι συζητήσεις για την επιβολή lockdown σε διάφορες χώρες.

Αναλυτικά οι περιπτώσεις για κάθε χώρα:

Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή

lockdown διάρκειας ενός μηνός για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με το γενικό απαγορευτικό να ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ανέφερε αργά σήμερα το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα αύριο βράδυ, τόνισε νωρίτερα το γραφείο του, αφού ο Γάλλος ηγέτης είχε σειρά συναντήσεων για να επανεξεταστεί η κατάσταση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη Γαλλία.

Το Ελιζέ δεν διευκρίνισε αν Μακρόν θα ανακοινώσει στο διάγγελμά του ένα τέτοιο μέτρο.

Το BFM πρόσθεσε ότι το υπό εξέταση lockdown θα είναι «πιο ευέλικτο» από τους αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία που επιβλήθηκαν στη Γαλλία τον Μάρτιο.

Γερμανία

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει να υπάρξει συμφωνία κατά τη σύνοδο που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής των κρατιδίων για να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, γράφει η εφημερίδα Bild.

Σχέδιο απόφασης για τη σύνοδο αυτή, το οποίο επικαλείται η Bild, αναφέρει ότι η Μέρκελ θέλει να καταλήξουν σε συμφωνία με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων για να κλείσουν και τα γυμναστήρια, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι, όπως επίσης τα θέατρα, οι όπερες και οι αίθουσες συναυλιών, αλλά να επιτραπεί στα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά αν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και περιοριστεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να δέχονται.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει επίσης να προσφέρει οικονομική βοήθεια στις εταιρείες που επηρεάζονται από το κλείσιμο αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ένα σχέδιο γι'αυτό θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα.

Στους πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν δημοσίως μόνον μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και άλλης μιας οικογένειας, συμπληρώνει η Bild.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται, προσθέτει, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.


Ισπανία

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.418 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν 267 ακόμη θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.

Αυτός ημερήσιος απολογισμός θανάτων είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του λεγόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Ιβηρικής.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 35.298 νεκρούς επί συνόλου 1.116.738 μολύνσεων στην ισπανική επικράτεια. Στην κορύφωση του πρώτου κύματος, στα τέλη Μαρτίου, η Ισπανία θρηνούσε σχεδόν 900 θανάτους καθημερινά.

Οι ισπανικές αρχές κήρυξαν σε κατάσταση συναγερμού όλη τη χώρα την 25η Οκτωβρίου προκειμένου να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας και επέβαλλαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας για 15 ημέρες από την 26η.

Ιταλία

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να διαθέσει πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για νέα στήριξη των πολιτών που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα που εγκρίθηκαν πριν δυο ημέρες, λόγω κορωνοϊού.

«Υπέγραψα την απόφαση για την οικονομική αυτή στήριξη όταν επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι. Τα χρήματα θα σταλούν με τραπεζικό έμβασμα, όποιος έλαβε βοήθειες και την 'Ανοιξη θα έχει στα χέρια του την νέα αυτή βοήθεια, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Αν σεβαστούμε τα περιοριστικά μέτρα που εγκρίναμε, έχουμε καλές πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε τον Δεκέμβριο με μια σχετική νηφαλιότητα, χωρίς ένα στρεσαρισμένο σύστημα υγείας. Διαφορετικά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την ανάγκη να αποφασίσουμε νέο lockdown, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε», πρόσθεσε ο Κόντε.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τέλος, υπογράμμισε ότι με τους συνεργάτες του «καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια με στόχο να μην επιβληθούν νέοι φόροι, διότι επιθυμούν την κοινωνική ειρήνη».


Λιβύη

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαίωσε 752 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 11 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Στον αντίποδα, ακόμη 738 ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύθηκαν να φθάνει τους 32.253.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Λιβύη ανέρχεται σε 812 νεκρούς επί συνόλου 57.975 μολύνσεων.

Τα δεδομένα που ανακοινώνει το κέντρο ωστόσο δεν θεωρείται πως αποτυπώνουν πλήρως την επιδημιολογική κατάσταση στη Λιβύη.

Βραζιλία

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλα 29.787 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 549 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγραφεί πάνω από 5,4 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αγγίζει τους 158.000 νεκρούς, κατά τα επίσημα στοιχεία.


Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλα 5.942 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν ακόμη 643 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 89.814 νεκρούς επί συνόλου 901.268 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ωστόσο επισημαίνουν πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι μάλλον πολύ υψηλότερος από αυτόν τον επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Την Κυριακή, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερος έως ακόμη και κατά 50.000 από αυτόν των καταγεγραμμένων επισήμως.


Ινδία

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην Ινδία είναι πλέον περίπου δέκα χιλιάδες λιγότερα από το ορόσημο των οκτώ εκατομμυρίων, καθώς το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 43.893 νέα, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η Ινδία, με 7,99 εκατομμύρια διαγνωσμένες μολύνσεις, καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί είναι 8,7 εκατομμύρια.

Ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βρίσκεται σε πτώση, μετά την κορύφωσή του τον Σεπτέμβριο, όμως ειδικοί προειδοποιούν πως ενδέχεται να υπάρξει νέα επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς πλησιάζουν μεγάλες ινδουιστικές γιορτές.

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 θεωρούνται συγκριτικά λίγοι με δεδομένο το πλήθος των μολύνσεων και τον τεράστιο πληθυσμό της χώρας, έχουν φθάσει μολαταύτα τους 120.010, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 508 ασθενείς, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Καναδάς

Ο Καναδάς, που πλήττεται σκληρά από το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεπέρασε χθες το όριο των 10.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, κατά τα επίσημα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνουν καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Πάνω από το 90% των θανάτων έχουν καταγραφεί στις δύο μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες επαρχίες της χώρας, στο Οντάριο (3.103 θάνατοι) και πάνω απ’ όλα στο Κεμπέκ (6.172 νεκροί), επίκεντρο της πανδημίας, που άρχισε να εξαπλώνεται στην καναδική επικράτεια τον Μάρτιο.

Ως το βράδυ χθες Τρίτη στον Καναδά είχαν καταγραφεί 10.001 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 222.670 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, δείχνουν οι αριθμοί που συγκεντρώνουν τα δημόσια δίκτυα CBC/Radio-Canada και CTV.

Το όριο των 10.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 έχει ξεπεραστεί σε άλλες είκοσι χώρες παγκοσμίως, κατά τα δεδομένα που συλλέγει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναγνώρισε νωρίτερα χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, την κόπωση που έχει καταλάβει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των μολύνσεων και την σκλήρυνση των μέτρων σε όλη τη χώρα για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

«Δεν υπάρχει κανένας ανάμεσά μας που να θέλει να έρχεται εδώ, για να δίνει συνεντεύξεις Τύπου με μάσκες, για να εξηγήσει (...) τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία μας, τους περισσότερους περιορισμούς που επιβάλλονται, που μας κατατρύχουν καθημερινά», είπε. Τα πράγματα «δεν θα είναι εύκολα», συνέχισε. «Τα Χριστούγεννα (...) έρχονται. Πιθανόν σε πολλές περιοχές της χώρας δεν θα μπορούμε να μαζευτούμε με τις οικογένειές μας, ακόμα κι αν προσέχουμε στ’ αλήθεια, τις εβδομάδες που θα έρθουν. Όμως ίσως», συμπλήρωσε, αφήνοντας να διαφανεί πως διατηρεί κάποιες ελπίδες πως το δεύτερο κύμα θα αναχαιτιστεί.

«Πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», παρότρυνε ο Τριντό, διαβεβαιώνοντας πως «έρχονται εμβόλια» εναντίον του κορωνοϊού.

 Σουηδία

Η Σουηδία, η απόφαση των αρχών της οποίας να μην επιβληθούν καραντίνα ή άλλοι περιορισμοί για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών σε διεθνές επίπεδο, κατέγραψε χθες Τρίτη 1.870 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό ως εδώ, σύμφωνα με τα δεδομένα της δημόσιας υπηρεσίας υγείας, με το σύνολο τους να φθάνει τις 115.785 περιπτώσεις.

Το ρεκόρ ξεπέρασε θεαματικά το προηγούμενο, το οποίο ήταν 1.698 μολύνσεις και είχε καταγραφεί στα τέλη του Ιουνίου. Η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας έχει σημειώσει πως την άνοιξη, όταν η εξάπλωση του κορωνοϊού βρισκόταν στην κορύφωση, τα κρούσματα ήταν μάλλον πολύ περισσότερα, αλλά δεν καταγράφονταν λόγω της έλλειψης τεστ την περίοδο εκείνη.

Η Σουηδία καταγράφει σταθερά αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως η αναζωπύρωση καταγράφηκε αργότερα από ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και δεν συγκρίνεται με την κατάσταση στο Βέλγιο ή την Τσεχία.

Ωστόσο, οι εστίες που εντοπίζονται σε κάποιες περιοχές ωθούν τις αρχές να απευθύνουν πιο αυστηρές συστάσεις για τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, όπως στη Σκόνε, στον απώτερο νότο.

Οι αρχές, μιμούμενες αυτές στην Ουψάλα, 70 χλμ. από τη Στοκχόλμη, συνέστησα στους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις στενές επαφές με πρόσωπα εκτός των νοικοκυριών στα οποία ανήκουν μέχρι την 3η Νοεμβρίου.

Ο Άντερς Τεγνέλ, κορυφαίος σουηδός επιδημιολόγος, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων αρχίζει να θέτει υπό πίεση το σύστημα υγείας.

«Βλέπουμε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση κάθε εβδομάδα του αριθμού των ασθενών οι οποίοι εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας» (ΜΕΘ), ανέφερε. «Και στη Σουηδία, αρχίζουμε να φθάνουμε σε κρίσιμο σημείο».

Μολαταύτα το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Κατά τα στοιχεία του, 55 ασθενείς βρίσκονταν σε ΜΕΘ τη Δευτέρα, από 34 την 21η Οκτωβρίου.

«Η δυναμικότητά μας ως προς τις ΜΕΘ παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο, το 27% (των κλινών) είναι διαθέσιμο σε εθνική κλίμακα», τόνισε η Ιρένε Νίλσον Κάρλσον, κορυφαίο στέλεχος του Συμβουλίου.

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη Σουηδία θεωρείται στη Στοκχόλμη πως είναι συγκριτικά λίγοι. Ο επίσημος απολογισμός μειώθηκε κατά 15 νεκρούς στους 5.918, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, είχε ανακοινωθεί πως κρίθηκε εκ των υστέρων ότι οι θάνατοι των ασθενών οφείλονταν σε άλλα αίτια.

Ο λόγος θανάτων εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός επί του πληθυσμού (10,3 εκατομμύρια) είναι πολλαπλάσιος από ό,τι στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, πάντως χαμηλότερος από αυτούς που καταγράφουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία ή η Βρετανία.

Διαβάστε επίσης:

Αξιωματούχος ΕΕ: Δεν θα φτάσουν για όλους τα εμβόλια μέχρι το 2022

181 νέα κρούσματα κορωνοϊού-Από ιδιωτική πρωτοβουλία τα 113

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua-Reuters-AFP

Keywords
υφήλιος, υφήλιος, μεσα μαζικης μεταφορας, δίλημμα, lockdown, ισχύ, γαλλια, μερκελ, σχολεια, bild, νέα, ανοιξη, φοροι, λιβυη, ηπα, Χριστούγεννα, ιουνίου, τεστ, ουψάλα, χλμ, εθνικη τραπεζα, τελη κυκλοφοριας, μετρο, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, 25η μαρτιου, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, βγαινουν, κινηματογραφοι, χωρες, βελγιο, βραζιλια, εθνικη, ηγετης, ηπα, ινδια, ισπανια, οικονομια, οροσημο, πιεση, πλαισιο, σουηδια, τα νεα, τεστ, υγεια, ωρα, bild, reuters, αυξηση, ανοιξη, απε, απε-μπε, εβδομαδες, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, δεδομενο, δευτερο, δευτερα, δίλημμα, δοθει, δικτυο, δικτυα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμβολια, εμβασμα, εβδομαδα, ερχεται, ερχονται, εστιατορια, εφημεριδα, εικοσι, υπηρεσια, θεατρα, καναδας, κυβερνηση, κυμα, κοπωση, νηφαλιοτητα, μπε, οκτω, ονταριο, ουψάλα, πιθανοτητες, ρεκορ, σειρα, σκεψεις, σχεδιο, υπουργειο υγειας, τριτη, τσεχια, ισχύ, χλμ, χοπκινς, ωρες, canada, εθνικο, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακη, μεξικανικο, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα