Κορωνοϊός: Η νέα «έκρηξη» κρουσμάτων και ο συναγερμός για τους συμπτωματικούς

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, αφού την Τρίτη (20/10) καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Από τις προηγούμενες ημέρες Υπουργείο Υγείας και Επιδημιολογική Ομάδα προειδοποιούσαν ότι το «διάλειμμα» των πιο μειωμένων κρουσμάτων δεν προκαθόριζαν απαραίτητα μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για το νησί.

Συγκεκριμένα,

τα 43 κρούσματα της Δευτέρας (19/10) ήταν μειωμένα σε σχέση με άλλες ημέρες, επειδή τα πλείστα εργαστήρια δεν έκαναν δειγματοληψίες την Κυριακή. Επίσης, δεν είχαμε αποτελέσματα από τα διάφορα προγράμματα (ΚΟΠ, γηροκομεία, κτλ) διότι δεν ολοκληρώθηκε η εργαστηριακή διάγνωση των δειγμάτων.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, από νωρίς εκτιμούσε ότι θα είχαμε τριψήφιο αριθμό, αφού  τα εργαστήρια στη Λεμεσό δεν δούλεψαν την Κυριακή.

Όσον αφορά στην ακτινογραφία των κρουσμάτων της Τρίτης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, από σύνολο 4,410 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πέραν του 70% των ατόμων που εξετάστηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, παρουσίασαν συμπτώματα και πολλοί εξ αυτών αποτελούν επαφές και ανέπτυξαν συμπτωματολογία, ενώ βρίσκονταν σε αυτοπεριορισμό.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι από τα αποτελέσματα, επισημαίνονται τα 18 άτομα που προέκυψαν από δειγματοληψίες που έγιναν στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας. Από αυτά τα 18 κρούσματα μόλις τα 2 έκαναν την εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου, ενώ τα υπόλοιπα 16 άτομα παραπέμφθηκαν από τον Προσωπικό τους Ιατρό λόγω συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα, πέραν του 70% των ατόμων που εξετάστηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, παρουσίασαν συμπτώματα και πολλοί εξ αυτών αποτελούν επαφές και ανέπτυξαν συμπτωματολογία, ενώ βρίσκονταν σε αυτοπεριορισμό.

Η αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών ατόμων συνεπακόλουθα θα φέρει αύξηση των ασθενών που θα χρήζουν νοσηλείας ή ακόμα και υπηρεσίες Εντατικής Θεραπείας. Ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας είναι ήδη αυξημένος, όπως και οι πιθανότητες τις επόμενες ημέρες να παρατηρηθούν ακόμα περισσότερες εισαγωγές τόσο σε θαλάμους όσο και στις ΜΕΘ.

Διαβάστε επίσης: 

Δρ Κολιού:Δεν είναι έκπληξη ο τριψήφιος αριθμός-Να μειωθούν πριν τον χειμώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορωνοϊός,koronoios