Κοροναϊός: Οι νεκροί στο Ιράν έφτασαν τους 16- Τους καλούν να μείνουν σπίτι

Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι πέντε άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό υπέκυψαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 16, τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε χώρα εκτός Κίνας, μετέδωσε το πρακτορείο Irna, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι εντοπίστηκαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από τις 19 Φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκαν οι δύο πρώτοι θάνατοι από τον covid-19 στην Κομ, την ιερή πόλη των σιιτών που προσελκύει προσκυνητές και μαθητές θεολογίας

από όλο τον κόσμο, το Ιράν βρίσκεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κοροναϊού εκτός Κίνας, από όπου ξεκίνησε.

Σήμερα μάλιστα το υπουργείο Υγείας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Θα ήταν πιο ασφαλές οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Καταγράφηκαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων 16 ανθρώπων στην Κομ», δήλωσε ο Κιανούς Τζαχανπούρ εκπρόσωπος του υπουργείου μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Δύο από τους ανθρώπους που υπέκυψαν σήμερα ήταν ηλικιωμένες γυναίκες από την κεντρική επαρχία Μαρκαζί και ο τρίτος ήταν ένας ασθενής στην επαρχία Αλμπόρζ στο βόρειο Ιράν, διευκρίνισε το Irna.

«Η μία (γυναίκα) ήταν ηλικίας 87 ετών και έπασχε από καρδιαγγειακά, πνευμονολογικά, ηπατικά και νεφρολογικά προβλήματα. Υπέκυψε έπειτα από δύο ημέρες νοσηλείας», δήλωσε ο Αμπάς Νικραβές, διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης Σαβέχ στο Irna.

Η δεύτερη ήταν 82 ετών και έπασχε από «σοβαρή αιματολογική και καρδιαγγειακή ασθένεια». Πέθανε έπειτα από μία ημέρα νοσηλείας, πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η γυναίκα αυτή επισκεπτόταν τακτικά την Κομ όπου ζουν τα παιδιά της.

«Τρία νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί στην πόλη Σαβέχ της επαρχίας Μαρκαζί», επεσήμανε ο Νικραβές.

Το πρακτορείο Irna δεν έδωσε πληροφορίες για το άτομο που πέθανε στην Αλμπόρζ, όπου δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής σε όλο το Ιράν έχουν καταγραφεί 95 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ υπάρχουν περίπου 900 ύποπτα.

Οι αρχές του Ιράν δεν έχουν διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα στη χώρα, όμως το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι 320 άνθρωποι νοσηλεύονται στην σιιτική ιερή πόλη Κομ.

Εξάλλου στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας οι αρχές έχουν ανακοινώσει την ακύρωση συναυλιών, όπως και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και γηπέδων στην προσπάθεια.

Στο μεταξύ κάποιες γειτονικές χώρες του Ιράν έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς το Ιράν, με εξαίρεση την Τεχεράνη, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται από σήμερα όλες οι πτήσεις από και προς το Ιράν «για διάστημα μίας εβδομάδας», το οποίο μπορεί να ανανεωθεί.

Έξι αραβικές χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα του νέου κοροναϊού, με όλους τους ασθενείς να έχουν κάποια σχέση με το Ιράν.

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε σε οκτώ. Το Μπαχρέιν έχει επίσης καταγράψει οκτώ κρούσματα. Στα Εμιράτα έχουν καταγραφεί 13 κρούσματα του covid-19, εκ των οποίων ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Η επιδημία του ιού Covid-19 εξαπλώνεται στο Ιράν που αντιμετωπίζει ελλείψεις φαρμάκων λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Στα 49 του χρόνια, ο Πάρβιζ Σαντέγκι μοιάζει 70. Ανακουφισμένος, αλλά εξανλτημένος, αυτός ο διαβητικός Ιρανός βγαίνει από φαρμακείο της Τεχεράνης εφοδιασμένος με την πολύτιμη ινσουλίνη του. Από τις 6 το πρωί πέρασε τα πάνδεινα για να βρει το φάρμακό του.

«Γύρισα όλη την Τεχεράνη για να αγοράσω τρεις δόσεις», δήλωσε στο AFP ο άνεργος εργάτης, που προσπαθούσε επί μία εβδομάδα να βρει την ινσουλίνη του. Για να επιβιώσει χρειάσθηκε να δανεισθεί μία δόση από έναν γνωστό του και τώρα είναι υποχρεωμένος να του δώσει την μία από τις τρεις που βρήκε...

Καθώς η επιδημία του ιού Covid-19 εξαπλώνεται στο Ιράν, πολλοί Ιρανοί βρίσκονται πιασμένοι στην παγίδα της έλλειψης φαρμάκων, που συνδέεται με τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες εφαρμόσθηκαν εκ νέου μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και έχουν προκαλέσει ασφυξία στην ιρανική οικονομία.

Δελτίο

Στα χαρτιά, τα ανθρωπιστικά αγαθά ( φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός) εξαιρούνται από τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον. Ομως, στην πράξη, υπόκεινται στα αμερικανικά τιμωρητικά μέτρα, αφού οι διεθνείς τράπεζες προτιμούν να αρνηθούν μία συναλλαγή με το Ιράν, όποιο και να είναι το είδος του προϊόντος, παρά να διακινδυνεύσουν αντίποινα των ΗΠΑ.

Απέναντι στην μείωση των εισαγωγών φαρμάκων, η Τεχεράνη έχει επιβάλει δελτίο. Οι αρχές έχουν επίσης καταργήσει τις επιδοτήσεις, γεγονός που οδήγησε στην έκρηξη των τιμών.

Τα σκευάσματα για τον διαβήτη, τον καρκίνο, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την μεσογειακή αναιμία (γενετική νόσο πολύ διαδεδομένη στο Ιράν), αλλά και για άλλες ασθένειες, βρίσκονται σε έλλειψη. Εδώ και λίγους μήνες, νεαρή Ιρανή, που έπασχε από φοβερή ασθένεια του δέρματος, από πομφολυγώδη επιδερμόλυση (epidermolysis bullosa), πέθανε εξαιτίας της έλλειψης των κατάλληλων επιδέσμων.

Το Ιράν παράγει σήμερα το 97% των φαρμάκων που καταναλώνονται στην χώρα, δηλώνει ικανοποιημένος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Ομως η χώρα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στην εισαγωγή των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παρασκευή τους.

«Εδώ και έναν χρόνο αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα στην εισαγωγή φαρμάκων για τις σπάνειες ασθένειες εξαιτίας των κυρώσεων», λέει.

Στο κέντρο της Τεχεράνης, το φαρμακείο «13 Aban» δέχεται καθημερινά πραγματική επίθεση από τους ασθενείς.

Επί ώρες, δεκάδες άνθρωποι συχνά ηλικιωμένοι, περιμένουν σε χαώδεις ουρές που καταλήγουν σε αγχωμένους φαρμακοποιούς.

Ειδικευμένο στις σπάνιες νόσους, αυτό το κρατικό φαρμακείο επιδοτεί ορισμένα φάρμακα για να διευκολύνει την πρόσβαση.

Διαβητικός εδώ και μία δεκαετία, ο Πάρβιζ Σαντέγκι δηλώνει ότι η δυσκολία του να βρει ινσουλίνη έχει «σαφώς επιδεινωθεί» από την επαναφορά των κυρώσεων.

Η ασφάλειά του καλύπτει την θεραπεία, αλλά οι βελόνες για την ένεση «δεν καλύπτονται πλέον». Φταίει η κυβέρνηση, η οποία είναι «ανίκανη να διαχειρισθεί την κατάσταση», λέει ο Σαντέγκι, που κατηγορεί το κράτος ότι κλείνει τα μάτια στις καταχρήσεις και την ανάπτυξη της μαύρης αγοράς.

Ο συνταξιούχος Μοχάμαντ Αμινιάν βγαίνει από το κρατικό φαρμακείο με την ινσουλίνη που χρειάζεται η διαβητική σύζυγός του. Αναγνωρίζει ότι πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς ινσουλίνη σε άλλα φαρμακεία.

«Το πρόλημα είναι ξεκάθαρα οι κυρώσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τα πράγματα να λειτουργήσουν κάπως, αλλα αυτό προκαλεί προβλήματα», λέει επικρίνοντας την εμμονή της κυβέρνησης, για την οποία ο ίδιος θα προτιμούσε να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ.

Λαθρεμπόριο

«Η ινσουλίνη είναι ένα από τα βασικά φάρμακα που επλήγησαν από τις ελλείψεις και, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, όσο περνά ο καιρός, τόσο μειώνονται τα αποθέματα», λέει ο υποδιευθυντής των φαρμακείων του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης.

Ο ιδιοκτήτης ιδιωτικού φαρμακείου της Τεχεράνης αναδεικνύει ακόμη ένα επείγον πρόβλημα: τα φάρμακα για τις νευρολογικές ή τις ψυχιατρικές νόσους. «Είναι όλο και πιο σύνηθες ένας ασθενής με συνταγή για 200 χάπια να μην μπορεί να βρει παρά 100 ή ακόμη και 20.

Και φέρνει ως παράδειγμα το Depakine για την επιληψία. Ο Μοχάμεντ, βετεράνος του πολέμου Ιράν-Ιράκ που υποφέρει από μετατραυματικό στρες και επιληπτικές κρίσεις δεν καταφέρνει επί μέρες να βρει το φάρμακό του και το εγχώριο υποκατάστατο είναι αναποτελεσματικό και προκαλεί παρενέργειες.

«Το ζήτημα της ποιότητας των φαρμάκων που παράγονται στο Ιράν αποτελεί πρόβλημα και θέμα ταμπού», λέει άλλη φαρμακοποιός της Τεχεράνης που αντιμετωπίζει καθημερινά ασθενείς με Πάρκινσον που ζητούν το Modopar, διότι το τοπικό υποκατάστατο δεν είναι αποτελεσματικό και έχει περενέργειες.

Η φαρμακοποιός δηλώνει ότι οι ασθενείς προσφεύγουν στην μαύρη αγορά και προμηθεύονται το Modopar από μεσάζοντες, μέσω της Τουρκίας.

Ο νέος ελβετικός δίαυλος, που εγκανιάσθηκε στο τέλος του Ιανουαρίου έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για την διευκόλυνση των ανθρωπιστικών συναλλαγών δεν απαντά ακόμη στις ανάγκες των Ιρανών. Εν αναμονή, τα ιρανικά φαρμακεία κατηγορούνται ότι πωλούν σε τιμές «ελεύθερης αγοράς», δηλαδή απλησίαστες για τους κατοίκους που πλήττονται σκληρά από την ύφεση.

«Ο κανόνας για τους ανθρώπους που είναι ανασφάλιστοι είναι: είτε πληρώνουν, είτε πεθαίνουν».

Τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ιράκ

Οι αρχές του Ιράκ κατέγραψαν τέσσερα νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην επαρχία Κιρκούκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα σε πέντε.

Τα νέα κρούσματα αφορούν μια οικογένεια Ιρακινών που είχαν ταξιδέψει στο Ιράν, διευκρίνισε το υπουργείο. Μετά την επιστροφή τους στη χώρα τους τέθηκαν σε καραντίνα.

Τη Δευτέρα το Ιράκ είχε ανακοινώσει το πρώτο κρούσμα του covid-19 στο έδαφός του, έναν Ιρανό φοιτητή θεολογίας περίπου 20 ετών ο οποίος τέθηκε αμέσως σε καραντίνα στην ιερή πόλη Νατζάφ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Η Βαγδάτη είχε ήδη απαγορεύσει την είσοδο σε ιρακινό έδαφος σε ταξιδιώτες που προέρχονται ή έχουν περάσει από την Κίνα και το Ιράν, ενώ σήμερα πρόσθεσε στον κατάλογο την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Εξάλλου λαμβάνονται μέτρα στις σιιτικές, ιερές πόλεις, τις οποίες επισκέπτονται πολλοί Ιρανοί, καθώς και προσκυνητές που προέρχονται ή έχουν περάσει από το Ιράν όπου βρίσκονται άλλοι ιεροί τόποι για τους σιίτες, κυρίως η πόλη Κομ, μία από τις εστίες της επιδημίας.

Οι αρχές της Σαλαχεντίν απαγορεύουν την είσοδο σε ξένους προσκυνητές, ανακοίνωσε χθες ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής όπου σήμερα πραγματοποιείται προσκύνημα.

Στην επαρχία Νατζάφ ανακοινώθηκε το κλείσιμο "επί 10 ημέρες" των σχολείων και των πανεπιστημίων. Οι εξετάσεις για το τέλος του πρώτου εξαμήνου είχαν ήδη ανασταλεί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Επιπλέον έχει γίνει σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια στη Νατζάφ, ενώ σε όλο το Ιράκ η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να μην οργανώνουν "συνεδριάσεις, συγκεντρώσεις και γιορτές".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters        

Keywords
ιραν, σπιτι, νεκροι, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, σκλήρυνση κατά πλάκας, νέα, σχολεια, φαρμακεια, afp, τραπεζες, ηπα, βομβα mall, καιρος, κορεα, ιαπωνια, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κρουσματα σημερα, επιδοτησεις, μια ημερα, χωρες, γυναικα, ηπα, θεμα, ιρακ, ιταλια, κινα, ντουμπαι, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, πτησεις, τηλεοραση, υφεση, afp, αγορα, αναιμια, απε, απε-μπε, ασθενειες, ατομο, βαγδατη, βγαινει, βετερανος, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερα, διαστημα, διοικητης, δωσει, εδαφος, εκρηξη, ελλειψη, εβδομαδα, εμμονη, εξετασεις, επιληψια, ετων, ειδος, υπηρεσια, ινσουλινη, κυβερνηση, κρατικο, ματια, μηνες, μειωση, μοχαμεντ, μπε, οικογενεια, οκτω, παιδια, πεθανε, προβληματα, πρωι, σιγκαπουρη, σκλήρυνση κατά πλάκας, συνταγη, σπιτια, ταξιδια, υπουργειο υγειας, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, φαρμακειο, φαρμακα, φταιει, ωρες, αδυνατο, ασφαλεια, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μοιαζει, νοσοκομειο, πληροφοριες, ουασινγκτον, υγειας, χαπια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Κοροναϊός, Ιράν, 16#45,koronaios, iran, 16#45