Η Ιταλία ίσως χρειαστεί τη βοήθεια της ΕΕ για να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό

Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να προστρέξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να της προσφέρει ευελιξία στους στόχους για τον προϋπολογισμό καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο από την επιδημία του κοροναϊού σε μια οικονομία που είναι ήδη στο χείλος της ύφεσης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Τα σχόλια της υφυπουργού Οικονομικών Λάουρα Καστέλι ήρθαν μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος από την επιδημία, που μέχρι στιγμής επικεντρώνεται σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας που αποτελούν κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας στη

χώρα, θα είναι «πολύ ισχυρός».

Ερωτηθείσα εάν η Ιταλία, που έχει από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην ευρωζώνη και εδώ και καιρό πασχίζει να σεβαστεί τους αυστηρούς κανόνες δανεισμού του μπλοκ, θα ζητήσει πρόσθετη ευελιξία προκειμένου να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του κοροναϊού, η Καστέλι δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο η ΕΕ να το κάνει αυτό εάν χρειαστεί.

«Υπάρχουν πόροι που η ΕΕ μπορεί να μας προσφέρει σε σχέση με οικονομικά γεγονότα που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ΑΕΠ. Ελπίζουμε ότι δεν θα τα χρειαστούμε, αλλά είναι μια κατάσταση στην οποία η ΕΕ θα έπρεπε να το κάνει», δήλωσε η Καστέλι στο ραδιόφωνο της RAI.

Αξιωματούχοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στη Ρώμη προκειμένου να συζητήσουν την εμφάνιση του ιού. Η Ιταλία, η χώρα που έχει επηρεαστεί περισσότερο στην Ευρώπη, έχει ανακοινώσει πάνω από 220 κρούσματα και επτά θανάτους, κυρίως στη Λομβαρδία, το βόρειο τμήμα της χώρας που περιλαμβάνει την οικονομική ‘πρωτεύουσα’ Μιλάνο και το Βένετο. Οι δύο αυτές περιοχές αντιστοιχούν περίπου στο μισό των εξαγωγών της Ιταλίας.

Ακόμα και πριν την εμφάνιση του ιού στη χώρα, που οδήγησε σε πτώση άνω του 5% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου χθες, η Ιταλία βρισκόταν ήδη στο χείλος της ύφεσης, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Η τουριστική βιομηχανία, που αντιστοιχεί περίπου στο 13% του ΑΕΠ, φοβάται ότι θα υπάρξει βουτιά στις κρατήσεις καθώς η κυβέρνηση έδωσε εντολή για εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις.

Ο καθεδρικός του Μιλάνου είναι κλειστός για τους επισκέπτες, το καρναβάλι της Βενετίας ολοκληρώθηκε νωρίτερα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες και οι αεροπορικές εταιρίες άρχισαν να περιορίζουν τις πτήσεις προς την Ιταλία.

Οι βρετανικές αρχές συμβούλευσαν σήμερα τους Βρετανούς που είχαν επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία να τεθούν από μόνοι τους σε απομόνωση εάν έχουν εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Η εμφάνιση του ιού το σαββατοκύριακο προκάλεσε συναγερμό στο Μιλάνο, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους και οι καταναλωτές να σπεύσουν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Η Esselunga, από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερ μάρκετ στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε ότι μπορεί να διατηρήσει τα καταστήματά της πλήρως εφοδιασμένα και ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να αγοράζουν περισσότερες προμήθειες από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες.

Αν και ο ιός μέχρι στιγμής περιορίζεται στη βόρεια Ιταλία, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να εξαπλωθεί. Οι αρχές στο Παλέρμο της Σικελίας ανακοίνωσαν χθες ότι τουρίστας από την πόλη Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας βρέθηκε θετικός και τέθηκε σε καραντίνα έως ότου διενεργηθούν οι υπόλοιπες εξετάσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τους υπαλλήλους του να παραμείνουν στα σπίτια τους αν ταξίδεψαν στη βόρεια Ιταλία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβούλευσε το προσωπικό του "να απομονωθεί" αν έχει επισκεφθεί τις περιοχές της Βόρειας Ιταλίας που επλήγησαν από τον κοροναϊό τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με ένα email που απέστειλε χθες το απόγευμα.

Η συμβουλή αναφέρει ότι οι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι αν έχουν επισκεφθεί τις περιοχές της Λομβαρδίας, του Πεδεμόντιου, της Εμίλια-Ρομάνια και του Βένετο καθώς και την Κίνα, την Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.

Το Ευρωκοινοβούλιο συμβουλεύει το προσωπικό του να παίρνει την θερμοκρασία του δύο φορές την ημέρα επί 14 ημέρες και να επιστρέψει στην εργασία του μετά τις 14 αυτές μέρες και αφού προηγουμένως πάρει το πράσινο φως από έναν γιατρό.

Στο τέλος του Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβούλευσε το προσωπικό της να ματαιώσει τις "μη απαραίτητες" επισκέψεις στην Κίνα.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι ακόμη δεν έχει τεθεί ζήτημα ταξιδιωτικής απαγόρευσης εντός της περιοχής του Σένγκεν, αλλά ότι προετοιμάζει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.

Οι αρχές στη Λομβαρδία και στο Βένετο, τα βιομηχανικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ιταλίας, έχουν κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία και κινηματογράφους για τουλάχιστον μία εβδομάδα και έχουν απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις, περιλαμβανομένου του διάσημου Καρναβαλιού της Βενετίας.

Η περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία περιλαμβάνει και την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μιλάνο, έχει πληγεί περισσότερο με 172 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε χθες σε επτά και εκείνος των κρουσμάτων σε 220.

Το Ιράκ επεκτείνει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε ταξιδιώτες από επτά χώρες

Οι αρχές του Ιράκ παρέτειναν την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα και το Ιράν, ενώ απαγόρευσαν την είσοδο σε ταξιδιώτες από άλλες πέντε χώρες εξαιτίας των ανησυχιών για την επιδημία του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το ιρακινό υπουργείο Υγείας.

Η απαγόρευση εισόδου στο Ιράκ ισχύει για τους ταξιδιώτες που προέρχονται ή έχουν περάσει από την Κίνα, το Ιράν, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ιταλία και τη Σιγκαπούρη. Εξαιρούνται Ιρακινοί πολίτες, διπλωμάτες και επίσημες αντιπροσωπείες, πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, ενώ συνέστησε στους Ιρακινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια σε αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, τα μέτρα έχουν στόχο «να διασφαλίσουν την υγεία των πολιτών σε όλο το Ιράκ και να ελέγξουν την εξάπλωση του κοροναϊού, μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος» στη χώρα.

Οι αρχές της Νατζάφ, της πόλης όπου καταγράφηκε το κρούσμα του covid-19 σε έναν Ιρανό φοιτητή, αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία και πανεπιστήμια για 10 ημέρες και οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τα ταξίδια από και προς την επαρχία.

Εξάλλου έχουν απαγορευθεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις στη Νατζάφ μέχρι νεοτέρας και το υπουργείο Υγείας συνέστησε να ακυρωθούν και σε όλο το Ιράκ.

Από την πλευρά του ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην πραγματοποιήσουν μαζικές συγκεντρώσεις εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων εξαιτίας του φόβου για εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

«Είχα ζητήσει να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κατά της συμφωνίας μοιράσματος της εξουσίας, σήμερα σας απαγορεύω να το κάνετε για χάρη της υγείας και της ζωής σας, επειδή είναι πιο σημαντικές για εμένα από οτιδήποτε άλλο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σαντρ.

Στις περιοχές χαμηλού κινδύνου θα πρέπει να υπάρξει πλήρης επανάληψη των φυσιολογικών δραστηριοτήτων, ανακοινώνει το Πεκίνο

Στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί χαμηλού κινδύνου όσον αφορά την επιδημία του νέου κοροναϊού στη χώρα θα πρέπει να επαναληφθούν πλήρως οι φυσιολογικές δραστηριότητες και να τερματιστούν οι απαγορεύσεις στις μεταφορές, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κινεζικής υπηρεσίας κρατικού σχεδιασμού.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ου Σιαολί σημείωσε ότι οι περιοχές εκτόςτης Χουμπέι, που κρίνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο από τον νέο κοροναϊό, θα πρέπει να "αποκαταστήσουν πλήρως τις φυσιολογικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης", να τερματίσουν όλους τους περιορισμούς στις μεταφορές και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιλύσουν προβλήματα χρηματοδότησης και προμήθειας πρώτων υλών.

Αντιθέτως στις περιοχές υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται εντός της επαρχίας Χουμπέι, η οποία αποτελεί το κέντρο του νέου κοροναϊού, θα πρέπει να διατηρηθούν οι "αυστηροί έλεγχοι" έως ότου τεθεί αποτελεσματικά υπό έλεγχο η επιδημία, ενώ ταυτοχρόνως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες σε τομείς ζωτικής σημασίας συνεχίζουν να λειτουργούν φυσιολογικά, πρόσθεσε ο Ου.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο συνεργάζεται στενά με τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για να ενισχύσουν την κοινή αντίδραση των χωρών τους στο ξέσπασμα του νέου κοροναϊού.

Η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα στην Ασία μετά την Κίνα και ανέφερε σήμερα τον 9ο θάνατο από τον κοροναϊό και 60 νέα κρούσματα με τα οποία αυτά ανέρχονται συνολικά σε 893. Η Ιαπωνία έχει συνολικά 4 νεκρούς και 850 κρούσματα κυρίως στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται σε καραντίνα αγκυροβολημένο ανοιχτά της Γιοκοχάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters             

Keywords
Τυχαία Θέματα