Κοντά στην ανεύρεση του «Νοράτλας» οι εμπειρογνώμονες

Άρχισε σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, η δεύτερη και πιο σημαντική φάση των ανασκαφών, για την ανεύρεση του Νοράτλας.

Η άτρακτος Νοράτλας είναι εκεί καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της Γεωφυσικής Μελέτης, που δόθηκαν σήμερα στην ομάδα του Ξενοφώντα Καλλή, που προχωρεί στη δεύτερη και καθοριστικότερη φάση των ανασκαφών, για τον εντοπισμό του ελληνικού μεταγωγικού που τάφηκε τον Ιούλιο του 1974, με 19 στρατιώτες, στο σημείο που σήμερα αναζητούνται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, διαφαίνεται ξένο σώμα στη μορφολογία του εδάφους. Όλα τα

στοιχεία συνηγορούν στο Νοράτλας.

Η επιστημονική ομάδα που βρίσκεται ήδη στο νησί και ειδικεύεται σε στρατιωτικές ανασκαφές, προχώρησε στο σχεδιασμό της, προκειμένου να διεξαγάγουν την ανασκαφή.

Θα προχωρεί ανά 30 εκατοστά σε βάθος και με σάρωση εδάφους ανέφερε στο Σίγμα ο επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτης Φωτίου, προκειμένου να διαφανεί αν υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα και να αποτραπεί ο κίνδυνος πιθανής ενεργοποίησης μη εκρεγέντων εκρηκτικών που βρίσκονται στο χώρο της συντριβής του μεταγωγικού.

“Ο αρχικός σχεδιασμός προνοεί όπως η δεύτερη φάση ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου. Επειδή πρόκειται για μεγάλη ανασκαφή, κανείς δεν ξέρει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπιστούν. Το καλό, είναι ότι όλη η ομάδα βρίσκεται στην Κύπρο, υπάρχει κοινός σχεδιασμός και εξειδικευμένοι επιστήμονες σε τέτοιου είδους ανασκαφές", δήλωσε ο κ Φωτίου.

Έγκυρη πηγή, ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ, ότι υπάρχει φόβος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και με την πάροδο του χρόνου, να έχουν καταστραφεί πλήρως κάποια κομμάτια του μεταγωικού.

Κατά τη μετάβαση σήμερα στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, συνεργείου του σταθμού μας διαπιστώθηκε η συνέχιση των εργασιών από εκσκαφέα, υπό την επιτήρηση του Ξενοφώντα Καλλή.

Στο χώρο μετέβησαν και επιθεωρητές εργασίας για επίβλεψη και εκτίμηση του κινδύνου του εδάφους, αλλά και επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας που λήφθηκαν για τις ανασκαφές.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες, εξέτασαν και τα δύο μεγάλα κομμάτια που εντοπίστηκαν πριν από μερικές μέρες και αποτελούσαν μέρος τους συστήματος σύνδεσης των τροχών του αεροσκάφους και του πιλοτηρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα