Κοινωνικές αλλαγές έχουν συμβεί στην Κύπρο

Πέραν του 25% του πληθυσμού στη Κύπρο που γεννήθηκε σε γεωργική οικογένεια, δεν ακολουθεί το επάγγελμα του αγρότη και συγκεκριμένα από το 27% μόνο 1.9% εξακολουθεί να ταυτίζεται ως αγρότης. Αυτό καταδεικνύει μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα του ιδρύματος Eurofound.

Σύμφωνα με την έκθεση τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν καταγραφεί σημαντικές οικονομικο-κοινωνικές αλλαγές στην κυπριακή κοινωνία.

Χαρακτηριστικά το 40% του πληθυσμού άλλαξε κοινωνική «τάξη».

Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση της οικονομίας έχει

σημειωθεί στη Κύπρο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Στη Κύπρο ποσοστό 34% εργάζεται σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω από το 30%.

Μείωση κατά 25% του πληθυσμού που ασχολείται με την γεωργία. Ανάπτυξη του τουρισμού, της κατασκευαστικής βιομηχανίας και του τομέα των υπηρεσιών.

Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που οι αλλαγές στην κοινωνικο-οικονομική κατηγορία είναι σχεδόν οι ίδιες για άντρες και γυναίκες.

Σε άλλες χώρες οι γυναίκες προχώρησαν περισσότερο σε νέους τομείς από τους άντρες.

Επίσης η Κύπρος επιδεικνύει το ψηλότερο ποσοστό αλλαγής θέσης κοινωνικής ιεραρχίας ανάμεσα σε 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η χώρα μας διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού 40% που άλλαξε κοινωνική θέση, μετρούμενη στη βάση της θέσης εργασίας, σε σχέση με τη θέση που βρίσκονταν τα άτομα όταν γεννήθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα