Κοινή δήλωση Ευρωπαίων ηγετών των χωρών JEF: Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει

Κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν «με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους τη βάρβαρη επίθεση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας» εξέδωσαν οι ηγέτες των δέκα χωρών μελών της Ενιαίας Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) μετά από τη σύνοδο που συγκάλεσε στο Λονδίνο ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι ηγέτες Ηνωμένου Βασιλείου, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Ισλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας τονίζουν στην κοινή δήλωση πως «ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει». 

Καλούν δε τον Ρώσο Πρόεδρο να εφαρμόσει και να τηρήσει

άμεση εκεχειρία για να σταματήσει η εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, να αποσύρει τις δυνάμεις του και να επαναφέρει την Ουκρανία στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.

Δηλώνουν επιπλέον ότι στηρίζουν τις έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία και τονίζουν ότι «ο κόσμος θα καταστήσει υπόλογη τη Ρωσία για τις πράξεις της».

Εξάρουν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό και δεσμεύονται να στηρίξουν τη χώρα με στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι ενέργειες του Πούτιν είναι θεμελιακή πρόκληση στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της ευρωατλαντικής περιοχής. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες ενέργειες παραμένουν μη αποδεκτές και ότι κανένα άλλο έθνος δε θα μπορεί να πέσει θύμα απόπειρας βίαιου επεκτατισμού», τονίζουν οι δέκα ηγέτες.

Ως εκ τούτου οι χώρες τους δεσμεύονται σε ένα «ενισχυμένο πρόγραμμα ενοποιημένων ασκήσεων και δραστηριοτήτων υπό την JEF σε θάλασσα, στεριά και αέρα στην περιοχή του Υψηλού Βορρά, του βορείου Ατλαντικού και της Βαλτικής Θάλασσας».

Καταλήγουν σημειώνοντας ότι οι δέκα χώρες θα λειτουργούν συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί πως η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει να απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια, μεταξύ άλλων μέσω μείωση της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων εν μέσω σφοδρών ρωσικών πληγμάτων

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοινή, Ευρωπαίων, JEF, Πούτιν,koini, evropaion, JEF, poutin