ΚΟΕ ΠΚ:Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται σε 3,0% για το 2023

Παρά την αποδυνάμωση της δυναμικής της μεγέθυνσης το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οι επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας παρέμειναν ισχυρές, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται σε 3,0% για το 2023 και σε 3,1% για το 2024, σημειώνει.

Όπως αναφέρεται στην έκδοση του

ΚΟΕ, Οικονομικές Προοπτικές, τεύχος Μαΐου2023, ο ρυθμός μεγέθυνσης προβλέπεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω, αλλά αναμένεται να παραμείνει ανθεκτικός. «Η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο λόγω μειωμένης εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησης», αναφέρεται, ενώ οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού που είχε καταγραφεί το 2022 επίσης επιβαρύνουν τις προοπτικές.

Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται σε 3,0% για το 2023 και σε 3,1% για το 2024, αναφέρει η έκδοση ενώ σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για το 2023 και το 2024 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω (κατά 0,4 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα), συγκριτικά με τις προβλέψεις στο τεύχος Ιανουαρίου.

«Οι θετικότερες προοπτικές οφείλονται κυρίως στον υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης από τον αναμενόμενο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, στην πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού και στην ενδυνάμωση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο και στην ΕΕ», αναφέρεται. Οι ευνοϊκές επιδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών, προστίθεται, παρά την πρόσφατη αναταραχή στον διεθνή τραπεζικό τομέα, έχουν επίσης συμβάλει στις θετικότερες προοπτικές. «Ωστόσο, οι κίνδυνοι για δυσμενέστερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες κυριαρχούν», σημειώνεται και προστίθεται ότι, οι κίνδυνοι συνδέονται κυρίως με τα αυξανόμενα επιτόκια λόγω της νομισματικής σύσφιξης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, ο πληθωρισμός (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) προβλέπεται να μειωθεί το 2023 και το 2024, ως αποτέλεσμα αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων (π.χ. πετρελαίου, τροφίμων) και της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται σε 3,0% το 2023 και σε 2,4% το 2024, αναφέρει. Όπως σημειώνεται, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2023 έχει αναθεωρηθεί οριακά προς τα κάτω (κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες) σε σύγκριση με την έκδοση Ιανουαρίου, κυρίως λόγω της πρόσφατης επιβράδυνσης του πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα μειώσεων στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων.

Ωστόσο, αναφέρεται, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2024 είναι υψηλότερη από αυτή στην έκδοση Ιανουαρίου (κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες), αφού η ισχυρή εγχώρια δραστηριότητα, καθώς και οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές που είχαν καταγραφεί κατά το 2022 εκτιμάται ότι θα επιτείνουν κάπως τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης: Πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης €324 εκ. το πρώτο τρίμηνο 2023

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα