Κώδωνας κινδύνου για την ηπατίτιδα

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από ηπατίτιδα αυξάνεται και οι περισσότεροι από τα 325 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό δεν το γνωρίζουν, ενώ παράλληλα στερούνται πρόσβασης σε φάρμακα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους σώσουν τη ζωή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην πρώτη του παγκόσμια έκθεση για τον ιό της ηπατίτιδας, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι με εκατομμύρια ανθρώπων να κινδυνεύουν από μια αργή μετάβαση σε χρόνια ηπατική νόσο, καρκίνο και πρόωρο θάνατο, χρειάζεται ταχεία δράση προς την

κατεύθυνση των εξετάσεων και της θεραπείας.

«Η ιογενής ηπατίτιδα είναι πλέον μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, που απαιτεί επείγουσα απάντηση», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Τα 325 εκατομμύρια περιστατικών που έχουν αναφερθεί, αφορούν ηπατίτιδα Β ή ηπατίτιδα Γ, που αποτελούν τους δύο κύριους από τους πέντε διαφορετικούς τύπους ηπατίτιδας και που ευθύνονται για το 96% των θανάτων από την ασθένεια αυτή.

Η ηπατίτιδα Β απαιτεί διά βίου θεραπεία. Η ηπατίτιδα Γ μπορεί να θεραπευτεί σχετικά γρήγορα, αλλά τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά για πολλούς ασθενείς.

Οι πιέσεις αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων αυξάνονται, κυρίως προς την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Gilead Sciences, η οποία έχει αναπτύξει κάποιες από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες, και η οποία έχει κάνει βήματα, προσφέροντας εκπτώσεις και προγράμματα πρόσβασης.

Το 2015, 1.34 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πέθαναν από την ιογενή ηπατίτιδα, αριθμός που συγκρίνεται με τους θανάτους που προκαλούνται από τη φυματίωση και το HIV/AIDS.

Ενώ όμως οι θάνατοι από φυματίωση και AIDS μειώνονται, οι θάνατοι που προκαλούνται από την ηπατίτιδα αυξήθηκαν κατά 22% από το 2000, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Περίπου 1.75 εκατομμύρια νέα περιστατικά ηπατίτιδας Γ αναφέρθηκαν το 2015, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό παγκοσμίως στα 71 εκατομμύρια, με τους ειδικούς να καθορίζουν ως κύριες αιτίες τις μη ασφαλείς διαδικασίες υγειονομικής περίθαλψης και τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών.

Τα νέα περιστατικά ηπατίτιδας Β μειώνονται, χάρη σε ένα εμβόλιο που χορηγήθηκε στο 84% των παιδιών που γεννήθηκαν το 2015, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα