ΚΟΑ: Παρουσίαση απολογισμού

Το έργο που επιτέλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού την περίοδο 2014 – 2016, παρουσίασε σε διάσκεψη τύπου, η τέως Πρόεδρος Δρ. Κλέα Χατζηστεφάνου – Παπαέλληνα.


Η διάσκεψη τύπου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 στον ΚΟΑ στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρος Κώστα Καδή, των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των αθλητικών ομοσπονδιών, των αθλητικών φορέων, και των συνεργατών του Οργανισμού.
Το πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας

κ Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του για τον κυπριακό αθλητισμό αποτέλεσε το βασικό οδηγό και την πυξίδα του πλαισίου λειτουργίας και των προσπαθειών που κατέβαλε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ.
Το ΔΣ αντιμετώπισε επιτυχώς σωρεία σοβαρών προκλήσεων όπως, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού του ΚΟΑ, τον επανασχεδιασμό όλων των Εθνικών Σχεδιασμών, την ολοκλήρωση της μελέτης για την αξιολόγηση και την ενδεχόμενη υλοποίηση των εισηγήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την αναδιάρθρωση του ΚΟΑ και άλλα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αρκετούς λόγους, για να αισθάνεται πολύ περήφανο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Οργανισμός προχώρησε σε σειρά υλοποίησης επιτευγμάτων και καινοτομιών, στους τομείς των Δελτίων Υγείας, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, και στη σύναψη συνεργασιών, τόσο με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς όσο και με εθνικούς φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Φυλακών, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, το Καραισκάκειο Ίδρυμα, την ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ και τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Καταρτίστηκε νέος σχεδιασμός για τη «Στήριξη των Ευάλωτων Ομάδων Πληθυσμού», και έγινε συνεργασία με την Ειδικό Σύμβουλο για την Εθνική Στρατηγική, για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία.
Επιπρόσθετα, προχώρησε στην καθιέρωση ειδικών συναντήσεων με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, ειδικά στο θέμα συζήτησης του προϋπολογισμού τους. Η αξιοποίηση ατόμων, με εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία ως εθελοντών Συμβούλων του ΔΣ, συνέβαλε στην ενίσχυση του έργου του ΔΣ και του Οργανισμού.
Η διοργάνωση στοχευμένων εκδηλώσεων του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, καθ όλη τη διάρκεια της θητείας του ΔΣ, πέραν από την πολύπλευρη θεματολογία τους που αγκάλιασε όλο το φάσμα των Υπηρεσιών του Οργανισμού, (αγωνιστικό, μαζικό, κοινωνικό, ΚΑΕΚ, Τεχνικές Υπηρεσίες, διαχείριση και συντήρηση ιδιόκτητων αθλητικών εγκαταστάσεων ΚΟΑ, Οικονομική διαχείριση, Επιτροπές ΚΟΑ), είχε ένα κοινό σκοπό: Να αναδείξει τα καλώς έχοντα του αθλητισμού και να προβάλει το πολυδιάστατο έργο του ΚΟΑ, καθώς και την ανάγκη για εκσυγχρονιστική στρατηγική και την ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας και δράσεων με φορείς που οι σκοποί και οι στόχοι τους βρίσκονται σε άρρηκτη αλληλεξάρτηση. Για την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων ο ΚΟΑ είχε ως βασικό εργαλείο τον αθλητισμό και τους αθλούμενους, προσβλέποντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κοινής ωφελείας, στην κοινωνική συνοχή και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μέσα και μέσω του αθλητισμού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των δράσεων αποτελούν η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού και του MOVE Week, όλες οι δράσεις του Προγράμματος ΑΓΟ αλλά και η ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου του Παλαιού ΓΣΖ. Παράλληλα στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν οι θεσμοθετημένες Δημόσιες Διαβουλεύσεις σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΓΕΕΦ, και η επαναξιολόγηση τόσο των Εθνικών Σχεδιασμών και Προγραμμάτων του ΚΟΑ όσο και του Σχεδιασμού αξιολόγησης στρατευσίμων αθλητών ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, καθώς επίσης και η διαφοροποίηση του Οδηγού Αποδέσμευσης των Επιχορηγήσεων προς τις Ομοσπονδίες.
Το απερχόμενο ΔΣ έχει τροχιοδρομήσει και αριθμό από δράσεις οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, και βρίσκονται σε εξέλιξη. Ανάμεσα στις προτεραιότητες που είχε θέσει το Δ.Σ. περιλαμβάνονται η έναρξη υλοποίησης της Νέας Στρατηγικής ΚΟΑ 2016 -2018, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κάρτα φιλάθλου και του Νέου Γηπέδου Λεμεσού, ενώ θα πρέπει να ετοιμαστεί ο Νέος Σχεδιασμός Επαγγελματικής Αποκατάστασης, μετά την κατάργηση του Σχεδιασμού από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η Νέα Οργανωτική Δομή με την παράλληλη παράδοση στον Οργανισμό της τελικής έκθεση της μελέτης του έργου.
Η Πρόεδρος του ΚΟΑ, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν με τον ΚΟΑ, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, την ΕΑΚ, καθώς επίσης και όλο το προσωπικό του ΚΟΑ για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία τους.
Η απερχόμενη Πρόεδρος του ΚΟΑ απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και το υπουργείο του για την άψογη συνεργασία, τη συνεχή στήριξη που παρείχε στον Οργανισμό, και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και πρόοδο του Κυπριακού Αθλητισμού.

Δρ. Κλέα Χατζηστεφάνου-Παπαέλληνα
Τέως Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑ
8.7.2016

Keywords
Τυχαία Θέματα