Κλιματική αλλαγή: H Νέα Ζηλανδία φορολογεί το ρέψιμο από αγελάδες και πρόβατα

Η Νέα Ζηλανδία παρουσίασε ένα σχέδιο για τη φορολογία του ρεψίματος των προβάτων και των βοοειδών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες πηγές αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC θα γίνει η πρώτη χώρα που θα χρεώσει τους αγρότες για τις εκπομπές μεθανίου από τα ζώα που διατηρούν.

Η Νέα Ζηλανδία φιλοξενεί κάτι

περισσότερο από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, μαζί με περίπου 10 εκατομμύρια βοοειδή και 26 εκατομμύρια πρόβατα.

Σχεδόν οι μισές συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας προέρχονται από τη γεωργία, κυρίως το μεθάνιο.

Ωστόσο, οι γεωργικές εκπομπές δεν είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο έχει επικριθεί από εκείνους που ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα μεθανίου που ρίχνουμε στην ατμόσφαιρα και ένα αποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης εκπομπών για τη γεωργία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα το πετύχουμε αυτό», δήλωσε ο υπουργός κλιματικής αλλαγής της Νέας Ζηλανδίας Τζέιμς Σο.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν για τις εκπομπές αερίων τους από το 2025.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για αγρότες που μειώνουν τις εκπομπές μέσω πρόσθετων ζωοτροφών, ενώ η φύτευση δέντρων σε αγροκτήματα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιστάθμιση των εκπομπών.

Ο Andrew Hoggard - ο οποίος είναι γαλακτοπαραγωγός και ο εθνικός πρόεδρος των Ομοσπονδιακών Αγροτών της Νέας Ζηλανδίας - είπε στο BBC ότι ενέκρινε σε γενικές γραμμές τις προτάσεις.

«Δουλεύουμε με την κυβέρνηση και άλλους οργανισμούς σε αυτό εδώ και χρόνια για να αποκτήσουμε μια προσέγγιση που δεν θα σταματήσει τη γεωργία στη Νέα Ζηλανδία, επομένως έχουμε υπογράψει πολλά πράγματα με τα οποία είμαστε ευχαριστημένοι».

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το πρόγραμμα θα επενδυθούν σε υπηρεσίες έρευνας, ανάπτυξης και παροχής συμβουλών για τους αγρότες, δήλωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας δέσμευσε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδία για πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες θα χρηματοδοτούνταν από ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών που φορολογούσε τους ρυπαίνοντες.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, επενδυτές που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προέτρεψαν τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο σχέδιο για να καταστήσουν βιώσιμο τον αγροτικό τομέα.

Πώς εκπέμπεται το μεθάνιο;

Περίπου το 40% του CH4 προέρχεται από φυσικές πηγές όπως οι υγρότοποι, αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο προέρχεται πλέον από μια σειρά ανθρώπινων δραστηριοτήτων, που κυμαίνονται από τη γεωργία, όπως η παραγωγή βοοειδών και ρυζιού, έως χωματερές.

Οι εκπομπές μεθανίου από τα ζώα είναι ένα ευρέως γνωστό ζήτημα. Οι αγελάδες μόνες είναι υπεύθυνες για περίπου το 40% αυτών των αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη παγκοσμίως - κυρίως μέσω του ρεψίματός τους.

Ο επιστήμονας του UC Davis, Ermias Kebreab,  έχει περάσει δύο δεκαετίες μελετώντας τις συνεισφορές αερίων του θερμοκηπίου από «οπλοφόρα» ζώα.

«Αν μου πείτε πόσο καταναλώνει το ζώο σας, μπορώ να σας πω πολύ κοντά στις πραγματικές εκπομπές χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα», είπε.

«Το μεγαλύτερο μέρος του αερίου σχηματίζεται στο στομάχι τους, άρα στα έντερά τους, ιδιαίτερα στον πρώτο θάλαμο. Και έτσι το ρέψιμο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα