Γιατί μηνύουν το “Top Gun: Maverick” - Τι αναφέρει το επίμαχο άρθρο στο οποίο βασίστηκε η ταινία

Αγωγή κατά της Paramount Pictures έκαναν η χήρα και ο γιος του συγγραφέα ενός άρθρου του 1983, το οποίο φαίνεται ότι αποτέλεσε την έμπνευση για την πρώτη ταινία “Top Gun” με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ.

Η οικογένεια του Ehud Yonay (Εχούντ Γιονάι) κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρίας παραγωγής για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων που αφορούν τη φετινή συνέχεια της ταινίας "Top Gun: Maverick".

Σύμφωνα με την καταγγελία, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες, η Paramount Global πριν κυκλοφορήσει η νέα ταινία δεν εξασφάλισε εκ νέου τα δικαιώματα από την οικογένειά του Εχούντ Γιονάι για το άρθρο του "Top Guns", το οποίο δημοσιεύθηκε σε τεύχος του 1983 του περιοδικού California.

Τι αναφέρει η οικογένεια στην αγωγή

Οι Σος και Γιουβάλ Γιονάι που ζουν στο Ισραήλ και είναι αντίστοιχα η χήρα και ο γιος του Εχούντ Γιονάι αναφέρουν ότι η αρχική συμφωνία που έδινε τα δικαιώματα στην Paramount είχε εκπνεύσει τον Ιανουάριο του 2020. Η Paramount, όπως υποστηρίζουν αγνόησε εσκεμμένα ότι τα πνευματικά δικαιώματα επανήλθαν στους ίδιους.

Η αγωγή επιδιώκει απροσδιόριστες αποζημιώσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κερδών από το "Top Gun: Maverick" και να εμποδιστεί η Paramount να διανείμει την ταινία ή άλλες συνέχειες.

Η ταινία "Top Gun: Maverick" είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του φετινού box office, με έσοδα 291 εκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Αμερική και 548,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως τις πρώτες 10 ημέρες κυκλοφορίας της.

Η οικογένεια ισχυρίζεται ότι το άρθρο ήταν αυτό που έδωσε την έμπνευση και την αρχική ιδέα για όλα. Χωρίς το αρχικό άρθρο - λέει η οικογένεια του συγγραφέα - δεν θα υπήρχε το “Top Gun” και άρα δεν θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ και το “Top Gun: Maverick” - που έχει σπάσει τα ταμεία παγκοσμίως. Ο Εχούντ Γιονάι είχε αναφερθεί - όπως λένε - στα credits της πρώτης ταινίας, το σενάριο της οποίας γράφτηκε από τους Jim Cash και Jack Epps Jr.

Τι γράφει το περίφημο άρθρο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία "Top Gun"

Το άρθρο του Ehud Yonay με τίτλο “Top Guns” γράφτηκε για το California Magazine, και δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 1983. Οι αναγνώστες μεταφέρονται μέσα από μία πολύ ζωντανή περιγραφή στο Navy Fighter Weapons School του Σαν Ντιέγκο (aka Top Gun). Το άρθρο περιγράφει τις πτήσεις και τις συνομιλίες μέσα στο cockpit, δύο πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, περίπου 25 ετών.

Η φάση ανάμεσα στους πιλότους με τα nicknames “Yogi” και “Possum” κάλλιστα θυμίζει τον "Μάβερικ" και τον "Γκους". Ο συγγραφέας παραθέτει συνομιλίες τους, αστεία και σκηνές bonding ανάμεσα στους πιλότους που σκιαγραφούν αυτή την ιδιαίτερη “ατμόσφαιρα” που είδαμε κατόπιν και στην ταινία. Οι φωτογραφίες του άρθρου, επίσης, θυμίζουν αρκετά τις σκηνές που είδαμε στο πρώτο "Top Gun".

Το υποκοριστικό “Yogi” είχε ο ελληνικής καταγωγής (με παππού από την Κρήτη) Alexander Hnarakis, πιλότος στα περίφημα F-14 Tomcat. Σε δικό του κείμενο ο Χναράκης θυμάται τη διαδικασία της συνέντευξης για το άρθρο, λέγοντας ότι μίλησε πάρα πολύ αναλυτικά σε πάνω από 20 συναντήσεις για τη διαδικασία της μαθητείας στο Top Gun. Και ότι τελικά το άρθρο που δημοσιεύτηκε -σε μία εποχή χωρίς βίντεο και social media - ήταν μια κανονική "μελέτη" για τη ζωή ενός πιλότου μαχητικών σκαφών.

Η απάντηση της Paramount για την αγωγή κατά του... Maverick

Σύμφωνα με το Deadline, εκπρόσωπος της Paramount απάντησε λέγοντας: "Οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σθεναρά". Η εταιρία υποστηρίζει ότι το σενάριο σε καμία περίπτωση δεν "πατάει" πάνω στο δημοσιεύμενο άρθρο.

Την οικογένεια του συγγραφέα εκπροσωπεί ο γνωστός σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων δικηγόρος Marc Toberoff. Πρόσφατα - όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα - εκπροσωπεί δεκάδες κληρονόμους δημιουργών κόμικς, οι οποίοι κάνουν αγωγές στη Disney για τα δικαιώματα των υπερηρώων της Marvel.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα