Κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα - Το χτύπημα Χούθι σε πλοία και η εμπλοκή ΗΠΑ

Ένα πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επενέβη όταν τρία εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση από drones και πυραύλους σε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα την οποία ανέλαβαν την Κυριακή οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι αντάρτες Χούτι είπαν ότι οι επιθέσεις που η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ

(CENTCOM) πιστεύει ότι «επιτρέπονται πλήρως από το Ιράν» ήταν ως απάντηση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς .

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν προηγουμένως ότι αναχαίτισαν πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την ομάδα από την Υεμένη σε αρκετές περιπτώσεις από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.

Δήλωση CENTCOM

Σύμφωνα με δήλωση της CENTCOM , τα τρία πλοία που έγιναν στόχος ήταν: Το Unity Explorer με σημαία Μπαχάμες, ιδιοκτησία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Number 9, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Παναμά. και το Sophie II, το οποίο είναι πλοίο νηολογημένο στον Παναμά. «Αυτά τα τρία πλοία συνδέονται με 14 ξεχωριστά έθνη», δήλωσε η CENTCOM.

Ανέφερε ότι το USS Carney, ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολεί στην περιοχή, ανταποκρίθηκε στις κλήσεις κινδύνου των πλοίων και αναχαίτισε και κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη νότια Ερυθρά Θάλασσα - μια σημαντική ναυτιλιακή λωρίδα που εκτείνεται μεταξύ της Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου.

Διαβάστε επίσης: Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ κατέρριψε drones στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε ένα από τα περιστατικά, το Carney «είχε εμπλακεί και κατέρριψε» ένα drone που εκτοξεύτηκε από περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούτι στην Υεμένη με κατεύθυνση προς το πολεμικό πλοίο, αν και η CENTCOM σημειώνει ότι δεν είναι σαφές εάν το Carney ήταν στόχος των drones.

«Δεν υπήρξαν ζημιές στο αμερικανικό πλοίο ή τραυματισμοί στο προσωπικό», πρόσθεσε η CENTCOM.

Today, there were four attacks against three separate commercial vessels operating in international waters in the southern Red Sea. These three vessels are connected to 14 separate nations. The Arleigh-Burke Class destroyer USS CARNEY responded to the distress calls from the…

— U.S. Central Command (@CENTCOM) December 3, 2023

Ο ρόλος Ιράν

Οι επιθέσεις, που ξεκίνησαν περίπου στις 9:15 π.μ. τοπική ώρα, αντιπροσωπεύουν μια άμεση απειλή για το διεθνές εμπόριο και την ασφάλεια στη θάλασσα», δήλωσε η CENTCOM.

«Έχουν θέσει σε κίνδυνο τις ζωές διεθνών πληρωμάτων που εκπροσωπούν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο», προστίθεται.

«Έχουμε επίσης κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτές οι επιθέσεις, ενώ τις εξαπέλυσαν οι Χούτι στην Υεμένη, γίνονται με την πλήρη υποστήριξη από το Ιράν».

Ιρανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως σε αυτά τα σχόλια.

«Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη»

 Οι αντάρτες Χούτι ισχυρίστηκαν σε εκπομπή νωρίτερα την Κυριακή ότι είχαν χτυπήσει δύο ισραηλινά εμπορικά πλοία εν μέρει επειδή ήθελαν να δείξουν αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, σύμφωνα με το Reuters . Ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε ότι τα ισραηλινά πλοία είχαν στοχοποιηθεί σε αυτήν την περίπτωση.

Yemen’s Houthi group says it targeted 2 Israeli ships in the Red Sea.

Unity Explorer and Number Nine targeted by naval missiles, drone, says Houthi military spokesman.#Yemen #houthis #naval #usnaval #airstrike #drone #redsea #israeliship #gaza #israelpalestinewar #tti pic.twitter.com/4PxQjMyWrf

— The Truth International (@ttimagazine) December 4, 2023

Εκτός από τους στρατιωτικούς πυραύλους αναχαίτισης του Ισραήλ από την Υεμένη, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι έχει λάβει αντίποινα εναντίον πολλαπλών επιθέσεων από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ και τη Συρία από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ξένοι αναλυτές εγείρουν ανησυχίες ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα ο πόλεμος να επεκταθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή πυρκαγιά,

Διαβάστε επίσης: Ιράκ: Πλήγμα των ΗΠΑ «σε άμυνα», πέντε φιλοϊρανοί μαχητές νεκροί

Keywords
Τυχαία Θέματα