«Κλείδωσε» η Πενταμερής – Στη Νέα Υόρκη μέσα Φεβρουαρίου η διάσκεψη

Ένα βήμα πριν την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη βρίσκεται η Κύπρος.

Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, ολοκλήρωσε τον τελευταίο κύκλο επαφών της,  στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με την Λουτ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη, στα πλαίσια της επιστολής του ΓΓ των ΗΕ της 26ης Οκτωβρίου.

Οι χωριστές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μία μέρα μετά την

έκθεσή του Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία δεν καταγράφεται σε κανένα σημείο, ξεκάθαρα η μορφή της λύσης.

Με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκος Κούσιος, να εκφράζει προσδοκίες.

 «Η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης».   

Κατά την συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως άλλωστε αναφέρει και στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, και με τις πληροφορίες να θέλουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση ως προς το άνοιγμα του λιμανιού Αμμοχώστου και στο άνοιγμα του λεγόμενου «αεροδρομίου» Τύμπου εάν και εφόσον αυτό περιέλθει υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετέφερε στην Τζέιν Χολ Λουτ, τις πλέον γνωστές και επικίνδυνες θέσεις για την πλευρά μας.

 «Η  λύση του Κυπριακού με την αρχή της κυριαρχικής ισότητας στην βάση του καθεστώτος διεθνούς κυριαρχίας των δύο κρατών, θα φέρει σταθερότητα και ασφάλεια στην Κύπρο και την περιοχή».   

Σύμφωνα με τον τ/κ τύπο ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι δεν τίθεται θέμα συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά και ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να συζητήσει εκ νέου λύση ομοσπονδίας.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνοντας τα περί λύσης δύο κρατών, αναφέρθηκε στο θέμα της πολυμερούς συνόδου  στο θέμα της ανατ. Μεσογείου και της Κύπρου.

Σε μία άλλη εξέλιξη στα κατεχόμενα οδηγούνται προς πρόωρες  παράνομες «εκλογές», αφού η λεγόμενη κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση λόγω μη εκλογής λεγόμενου «προέδρου βουλής»

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Πέμπτη στις 11 το πρωί, για να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη συνάντηση του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ».  

Διαβάστε επίσης

Την ετοιμότητά του για πενταμερή εξέφρασε στη Λουτ ο ΠτΔ

Τατάρ: «Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου η πενταμερής»

Keywords
Τυχαία Θέματα