Κ.Κληρίδης: Δεν είμαι νομικός σύμβουλος της Βουλής

"Άνθρακας αποδείχθηκε ο θησαυρός" σε σχέση με την πολυαναμενόμενη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας προς συζήτηση και ενδεχομένως ψήφιση, την Παρασκευή.

"Δεν είμαι νομικός σύμβουλος του κοινοβουλίου", αναφέρει στη γνωμάτευση η οποία έχει ήδη κοινοποιηθεί στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.

Ο Γενικός Εισαγγελέας τονίζει ότι είναι νομικός σύμβουλος του κράτους και όχι της Βουλής

και επισημαίνει ότι η πρόταση δεν κατατέθηκε από την κυβέρνηση και δεν έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Γενική Εισαγγελία, άρα δεν μπορεί να προβεί και σε γνωμάτευση σε σχέση με αυτή. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια σημεία που να χρήζουν μελέτης.

Ο κ. Κληρίδης επισημαίνει επίσης ότι η έκδοση γνωμάτευσης από τον ίδιο δεν «επιζητείται ή εγκρίνεται από το σύνολο των μελών του κοινοβουλίου ή της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και δη των μελών που υπέβαλαν την εν λόγω πρόταση».

«Ο Γενικός Εισαγγελέας και/ή εκπρόσωπος του καλούνται και παρουσιάζονται ενώπιον αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων και άλλων νομοθετημάτων που υποβάλλονται στη Βουλή από υπουργούς, τα οποία και έχουν προηγουμένως υποστεί τον αναγκαίο νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία», σημειώνει.

Κατά πάγια ακολουθούμενη πρακτική, προσθέτει, « ο Γενικός Εισαγγελέας και/ή εκπρόσωπος του, δεν εμφανίζονται ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών κατά τη συζήτηση προτάσεων νόμου οι οποίες υποβάλλονται από μέλη του κοινοβουλίου ή από κάποιο κοινοβουλευτικό κόμμα ή κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα, ούτε και παρέχουν νομικές γνωματεύσεις προς αυτούς».

«Οι λόγοι προς τούτο», συνεχίζει, «είναι προφανείς και αναφέρονται στο γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν είναι νομικός σύμβουλος των μελών του κοινοβουλίου ούτε βέβαια οποιουδήποτε κοινοβουλευτικού κόμματος ή της ίδιας της Βουλής, έτσι ώστε να εκφέρει γνώμη επί της συνταγματικότητας νομοθετήματος το οποίο δεν προέρχεται από υπουργό και δεν έχει τύχει της πρότερης έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου και του νομοτεχνικού ελέγχου της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ενημερωθεί επίσης για τον χρόνο που θα έχουν κατά την αυριανή ολομέλεια της Βουλής, για να τεκμηριώσουν την θέση τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Ο ΔΗΣΥ θα έχει 40 λεπτά, το ΑΚΕΛ 35, το ΔΗΚΟ 20 και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα από 10 λεπτά.

Πηγή Sigmalive, ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα