Κινητοποιήσεις των συνεργείων σκυβάλων στην επαρχία Πάφου

Τριάντα περίπου εργαζόμενοι στα συνεργεία σκυβάλων των Δήμων Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας, μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ και των εργαζομένων της ΔΕΟΚ, πραγματοποίησαν από κοινού στις 08:30 το πρωί και για μισή ώρα, επαρχιακές κινητοποιήσεις, με σκοπό την άσκηση πίεσης προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού το τελευταίο διάστημα παρατηρείται τάση υποκατάστασης

δραστηριοτήτων των Δήμων με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ- ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ με τη συμμετοχή και της ΔΕΟΚ, προειδοποίησαν -όπως αναφέρουν- έγκαιρα όλους τους Δήμους ότι η υποκατάσταση μόνιμων αναγκών με αγορά υπηρεσιών συγκρούεται με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, αλλά και τις σχετικές οδηγίες – εγκύκλιους του ιδίου του Κράτους.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Δημήτρης Επιφανείου, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, σημείωσε ότι οι εν λόγω Δήμοι, προτάσσοντας τα οικονομικά τους προβλήματα και την υποστελέχωση των συνεργείων, που οφείλεται στην απαγόρευση πλήρωσης των κενών θέσεων, καταφεύγουν αδικαιολόγητα στην αγορά υπηρεσιών ως την εύκολη διέξοδο.

Η στάση εργασίας, πρόσθεσε, στρέφεται προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός, προς την πλευρά της κυβέρνησης, για να άρει το μορατόριουμ προσλήψεων για να μπορούν οι Δήμοι να προσλαμβάνουν προσωπικό και να επανδρώσουν τα συνεργεία περισυλλογής σκυβάλων και, αφετέρου, προς την πλευρά των Δήμων, καλώντας τους να σταματήσουν την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και να ανανεώσουν τους στόλους τους, ούτως ώστε να μπορέσει να εργάζεται ομαλά η υπηρεσία περισυλλογής σκυβάλων.

Εξάλλου, ο Μάριος Φιλιππίδης, εκπρόσωπος της ΣΕΚ, ανέφερε πως η 30λεπτη στάση διαμαρτυρίας αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης των σκυβάλων, προσθέτοντας πως θα ακολουθήσει παγκύπρια στάση εργασίας, διάρκειας τριάντα λεπτών, σε όλες τις Επαρχίες, σε διαφορετική μέρα.

Πρόσθεσε πως ο βασικότερος λόγος είναι ότι οι Δήμοι, επικαλούμενοι την έλλειψη προσωπικού και άλλες αιτιολογίες, προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση των σκυβάλων αντί να στελεχώσουν τους στόλους για να μπορεί να γίνει καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Η πρώτη διαμαρτυρία, συνέχισε, γίνεται για μισή ώρα, αλλά, ακολούθως, αν υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις, ίσως τα μέτρα να εντατικοποιηθούν.

Ο Ανδρέας Διογένους, εκ μέρους της Συντεχνίας ΔΕΟΚ, ανέφερε πως η σημερινή στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην προσπάθεια που καταβάλλουν κάποιοι Δήμοι για να ακινητοποιήσουν τα σκυβαλοφόρα. Ο κ. Διογένους είπε πως η στάση εργασίας είναι προειδοποιητικού χαρακτήρα και έχει διάρκεια μισή ώρα.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ ενέκριναν ψήφισμα που διαβάστηκε στους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρνακα, ενώ στάση εργασίας αναμένεται να πραγματοποιηθείς τις 27.2.2018 στις 10:00, στον χώρο παρά το νέο ΓΣΠ στη Λευκωσία, στην Αμμόχωστο στις αποθήκες του Δήμου Παραλιμνίου, στις 7.3.2018 στις 09:00 το πρωί, και στη Λεμεσό στις 28.2.2018, στις 14:00, στις αποθήκες του Δήμου Λεμεσού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα