"Κίνδυνος θάνατος" οι ηλικιωμένοι στο τιμόνι

Σε μάστιγα εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο η απερίσκεπτη και μερικές φορές επικίνδυνη οδήγηση από ηλικιωμένα άτομα. Σε μια μόλις εβδομάδα, δυο σοβαρά περιστατικά, το ένα εξ αυτών θανατηφόρο, συγκλόνισε το παγκύπριο και πρωταγωνιστές ήταν ηλικιωμένοι.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε χθες, όταν μέλη της τροχαίας ανέκοψαν ηλικιωμένο ραλίστα, ο οποίος απογειώθηκε με 216χλμ την ώρα. Ο εν λόγω ήταν 72 ετών.

Εν τη απουσία, λοιπόν, νομοθετικού πλαισίου, οι ηλικιωμένοι οδηγούν κανονικά, αφού δεν υπάρχει

σχετική νομοθεσία που να προσδίδει αυστηρές ποινές στους παρανομούντες και δεν παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια τόσο σε αυτούς όσο και στους άλλους οδηγούς. Ήδη πριν από το καλοκαίρι εκκρεμούσε και εξακολουθεί να εκκρεμεί στη Βουλή σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο που θα επιβάλλει αυστηρότερες ποινές και θα προνοεί περισσότερες εξετάσεις σε άτομα από μια ηλικία και πάνω.

Κληθείς από το SigmaLive να σχολιάσει το φαινόμενο αυτό, ο πρόεδρος της REACTION Μάριος Σταύρου ανέφερε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα προσδώσει πολλά, αφού σήμερα δεν υπάρχει κάτι απαγορευτικό στον υπάρχοντα νόμο. Αξιοσημείωτο, όπως τόνισε, είναι το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί, αφού εντοπιστούν και καταγραφούν για το αδίκημα, τότε αφήνονται ελεύθεροι για να κλητευθούν αργότερα ενώπιον Δικαστηρίου. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει, είναι να επιβληθεί αυστηρότερο πλαίσιο, που θα οδηγεί απευθείας σε Δικαστήριο τον παρανομούντα. Επίσης, τόνισε ο κ. Σταύρου, θα έπρεπε να υπήρχε η δυνατότητα και για κατάσχεση της άδειας κυκλοφορίας.

Τα ηλικιωμένα άτομα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΜΚΟ, δεν ζουν όπως παλιά, αφού πλέον είναι πιο ανεξάρτητα και έχουν μια πιο ευρεία κοινωνική ζωή.

Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα, οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, μπορούν να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης τους με ισχύ τριών ετών, παρουσιάζοντας ένα πιστοποιητικό υγείας το οποίο να επιβεβαιώνει ότι είναι ικανοί να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στον Περί Άδειας Οδήγησης Νόμο του 2004, ο οποίος είναι εναρμονισμένος με Ευρωπαϊκές Οδηγίες, δεν υπάρχει πρόνοια που να καθορίζει μέχρι ποια ηλικία μπορούν να έχουν άδεια οι ηλικιωμένοι οδηγοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα