Γιατί οι προσδοκίες για το τεμάχιο 11 παραμένουν μεγάλες

Χαμόγελα μεν, μουδιασμένα δε, επικρατούν στους κόλπους της Κυβέρνησης αναφορικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης του West Capella στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, με τις προσδοκίες να παραμένουν μεγάλες, ακόμα και μετά το μη επαρκές αέριο που βρέθηκε.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, το περιεχόμενο του κοιτάσματος

μπορεί να μην είναι μεγέθους που να δικαιολογεί την αυτόνομη εμπορευσιμότητά του, ωστόσο τα γεωλογικά δεδομένα που παρατηρήθηκαν είναι τα ίδια που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις στο κοίτασμα ΖΟΡ της Αιγύπτου κι αυτό, κατά τον ίδιο, ικανοποιεί τους εμπειρογνώμονες και δημιουργεί «τρομερές ελπίδες».

Λίγες ημέρες πριν την ήδη εξαγγελθείσα πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη να επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2018, η επικοινωνιακή αξία του φυσικού αερίου είναι όντως τεράστια, με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα «απαισιοδοξίας» αναφορικά με τα μη αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι τα λεπτομερή αποτελέσματα της γεώτρησης θα τεθούν ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, σε ειδική, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, αύριο Τρίτη.

Διαβάστε επίσης: Τρομερές ελπίδες δημιουργούν τα αποτελέσματα της γεώτρησης

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το γεωτρύπανο του West Capella έφτασε σε βάθος 3.500 μέτρων, αντί τα 4.250 όπως ήταν στον αρχικό σχεδιασμό κι αυτό διότι η εταιρία έκρινε πως η συνέχιση της γεώτρησης δεν είχε κάτι παραπάνω να προσφέρει.

Το συγκεκριμένο κοίτασμα, ενδεχομένως, στο μέλλον, να τύχει εκμετάλλευσης, αν και όπως δείχνουν τα πράγματα, το ενδιαφέρον των επόμενων μηνών αναμένεται να συγκεντρώσει η εξαγγελθείσα διπλή γεώτρηση στο τεμάχιο 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil – Quatar Petroleum, η οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Αυτή τη στιγμή, το West Capella εξακολουθεί να βρίσκεται στο σημείο της γεώτρησης μαζί με τα υποστηρικτικά του πλοία, προκειμένου να σφραγιστεί το φρεάτιο για να μην υπάρξει διαρροή φυσικού αερίου, αλλά και για να μην εισέλθει νερό εντός του πηγαδιού.

Προκαλεί η Τουρκία

Εν τω μεταξύ, πριν καλά καλά «σηκώσει άγκυρα» το West Capella, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι κατεβάζει πλοία στην περιοχή, σε μια επίδειξη ισχύος και σημαίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εν μέσω των ενεργειακών εξελίξεων και μάλιστα την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros εξακολουθεί να «κόβει βόλτες» ανοιχτά της Πάφου με το πρόσχημα παράνομων ερευνών για φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 868/17 η Τουρκία ανακοίνωσε ναυτικές ασκήσεις για σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, σε θαλάσσια περιοχή η οποία περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 6, 7, 10 και 11.

Οι ασκήσεις, σύμφωνα με την παράτυπη οδηγία, διήρκεσαν από τις 5:00 μέχρι τις 10:00 της Δευτέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα