«Κίνδυνος εμπλοκής Ιράν σε πόλεμο-Η Ευρώπη να ετοιμαστεί για νέα θητεια Τραμπ»

Την άποψη πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εξαπλωθεί η σύρραξη στη Μέση Ανατολή εάν εμπλακεί και το Ιράν εξέφρασε ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών της Οξφόρδης, Τίμοθι Γκάρτον Ας που μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Μιλώντας στην εκπομπή Επίλογος, ο κ. Γκάρτον Ας υποστήριξε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει και την σύρραξη στη Μέση Ανατολή, ενώ σημείωσε πως πλέον ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα είναι πρώτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ,

διπλωματικά αλλά κι από πλευράς χρηματοδότησης και εξοπλισμού. 

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εκλογής στην Ευρώπη, ο κ. Γκάρτον Ας υποστήριξε πως η ήπειρος θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δεύτερη θητεία Τραμπ και πως Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ουκρανία – άρα η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει πιο αποφασιστικό ρόλο, προτού ο Πούτιν προσαρτήσει το 1/5 της Ουκρανίας. 

Σε σχέση με τους σημερινούς ηγέτες της Ευρώπης ο Τίμοθι Γκάρτον Ας υποστήριξε πως για πρώτη φορά η ήπειρος έχει ηγέτες που δεν έχουν ζήσει τις τραυματικές εμπειρίες προηγουμένων γενεών και πως στην Ευρώπη «στις αρχές με μέσα της δεκαετίας του 2000 επαναπαυτήκαμε  γίναμε νωθροί, γίναμε ματαιόδοξοι ή για να χρησιμοποιήσω την ελληνική λέξη, διαπράξαμε ύβρη».

Σε ό,τι αφορά το Μέλλον της Ευρώπης, ο καθηγητής της Οξφόρδης υποστήριξε πως «το απαισιόδοξο σενάριο,  είναι να μην ανταποκριθούμε στις παγκόσμιες προκλήσεις κι αντί το δικό μας μοντέλο να επιβληθεί στους γείτονές μας να έρθουν σε εμάς όλα τα προβλήματα του κόσμου. Το έχουμε ήδη δει στη Σερβία και την Ουγγαρία. Το αισιόδοξο σενάριο είναι να φτιάξουμε μια μεγαλύτερη, ισχυρότερη ΕΕ.

Μια ΕΕ που θα μπορεί να υπερασπιστεί τις αξίες μας στον ευρύτερο κόσμο. Η “συνταγή” μου, σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκράμσι είναι πως η διανόηση απαισιοδοξεί ενώ η θέληση αισιοδοξεί».

Ολόκληρη η συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη στο πιο κάτω βιντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα