Κινδυνεύουν ζωές από ετοιμόρροπα κτίρια

Σε παγκύπρια κλίμακα εντοπίζεται το πρόβλημα με τα επικίνδυνα ή ακόμα και ετοιμόρροπα κτίρια.

Το κενό που υπάρχει στην νομοθεσία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να κάνουν πως δεν βλέπουν το ζήτημα που υπάρχει με το υποστατικό τους ή ακόμα και να αποφεύγουν να το επιλύσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται θέμα δημόσιας ασφάλειας. Κάτι παρόμοιο είδαμε να συμβαίνει πριν από λίγες ημέρες, όταν διώροφο εγκαταλελειμμένο κτίριο κατέρρευσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην καρδιά της πρωτεύουσας, ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε θύματα και

περιουσίες. Το εν λόγω κενό στην νομοθεσία επιχειρεί να καλύψει το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο, που θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε συχνές επιθεωρήσεις των υποδομών τους.

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης, σημείωσε ότι ένας σημαντικός αριθμός κτιρίων στην Κύπρο έχουν ανεγερθεί πριν από την εφαρμογή του κυπριακού σεισμικού κώδικα και την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επίβλεψης. Αυτό, σημείωσε, σε συνδυασμό με την έλλειψη της κουλτούρας συντήρησης των οικοδομών, θα αυξάνει τις επικίνδυνες οικοδομές και θα κάνει συχνότερη την απροειδοποίητη κατάρρευσή τους, θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υφιστάμενα νομοθετικά εργαλεία για τις επικίνδυνες οικοδομές είναι πυροσβεστικά και ανεπαρκή, καθώς αφορούν το στάδιο στο οποίο η οικοδομή έχει ήδη καταστεί επικίνδυνη, σημείο όταν συχνά ο ιδιοκτήτης, εν απουσία αποτελεσματικών μέτρων επιβολής, δεν έχει κίνητρο για να λάβει μέτρα προς άρση της επικινδυνότητας. Όπως μας εξήγησε, το 2016 έγινε μία τροποποίηση της νομοθεσίας, ωστόσο το κενό παραμένει. Σήμερα, όπως είπε, δεν υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης να ελέγχει προληπτικά την οικοδομή του, ενώ όταν κριθεί από την αρμόδια τοπική Αρχή ότι υπάρχει πρόβλημα, ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για να προχωρήσει στις ανάλογες επιδιορθώσεις. Αν δεν το πράξει, τότε του θέματος επιλαμβάνεται η τοπική Αρχή, η οποία επωμίζεται το κόστος της επιδιόρθωσης. Απ' εκεί και πέρα, το κόστος μετατρέπεται σε αστικό χρέος του ιδιοκτήτη προς την τοπική Αρχή.

Πλήρες ρεπορτάζ στην «Σημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα