Κινδυνεύει κι η Κύπρος από κυκλώματα εμπορίας οργάνων;

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά είναι από το περασμένο Σάββατο η σύλληψη του διαβόητου εγκεφάλου παράνομου κυκλώματος εμπορίας οργάνων στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο 67χρονος Ισραηλινός συνελήφθη, αφού εναντίον του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 2010. Ο Ισραηλινός δεν έφερε ένσταση κατά τη σύλληψή του, ενώ αύριο θα παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία

έκδοσής του στη Ρωσία.

Εγκέφαλος διακίνησης οργάνων στην Κύπρο-Μαρτυρίες πώς δρούσε

Παρά τις έρευνες των Αρχών σε Κοσσυφοπέδιο, Ρωσία κι όχι μόνο, ο 67χρονος παρέμενε ασύλληπτος, μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

Η κατάσταση στην Κύπρο

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε, με αφορμή το ζήτημα, η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η Χρυστάλλα Δεσπότη υπογράμμισε το αυστηρό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Κύπρος αναφορικά με το ζήτημα της δωρεάς οργάνων και τόνισε ότι το σύστημα προστατεύεται από νομοθεσία.

«Εφαρμόσαμε αυστηρά τη νομοθεσία, για να προστατεύεται τόσο ο ασθενής που θα δωρίσει όργανα όσο και ο ασθενής που θα δεχθεί το μόσχευμα», ανέφερε.
Στο εξωτερικό υπάρχουν τέτοια κυκλώματα, στην Κύπρο ευτυχώς όχι, επισήμανε. «Η Αστυνομία έδρασε έγκαιρα και συνέλαβε τον ύποπτο», ανέφερε.

Στη χώρα μας, η εμπορία οργάνων συνιστά ποινικό αδίκημα. Η διαδικασία δωρεάς οργάνων, είτε σε συγγενικό πρόσωπο είτε σε άλλο πρόσωπο, διέπεται από νομοθεσία και τυγχάνει έγκρισης από το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεως και το Υπουργείο Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα