Κίνα: Το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο θα ανοίξει στη Σαγκάη(ΦΩΤΟ)

Το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο ανοίγει στη Σαγκάη και το σχήμα του έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει τη γεωμετρία του κόσμου.

Χωρίς ευθείες γραμμές ή ορθές γωνίες, η δομή σχηματίζεται από τρία επικαλυπτόμενα τόξα που παραπέμπουν στις τροχιές των ουράνιων σωμάτων.

Την Παρασκευή, το Μουσείο Αστρονομίας της Σαγκάης 420.000 τετραγωνικών ποδιών - υποκατάστημα του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σαγκάης - θα φιλοξενήσει εκθέσεις, ένα πλανητάριο, ένα παρατηρητήριο και ένα ηλιακό τηλεσκόπιο ύψους 78 ποδιών. Σχεδιάστηκε από την αμερικανική εταιρεία

Ennead Architects, η οποία το 2014 κέρδισε έναν διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του κτιρίου.

«Σκεφτήκαμε πραγματικά ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την αρχιτεκτονική για να φέρουμε απίστευτο αντίκτυπο σε όλη αυτή την εμπειρία», δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιαστής και συνεργάτης Thomas J. Wong σε μια συνέντευξη. «Το κτίριο προορίζεται να είναι αυτή η υλοποίηση ... αστρονομικά εμπνευσμένης αρχιτεκτονικής.»

Παρατηρώντας τους τοίχους υπέρ των γραμμών τόξου, ο Wong και η ομάδα του ήλπιζαν να δείξουν ότι όλα στο σύμπαν βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και διέπονται από μια σειρά δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Wong, επηρεάστηκαν επίσης από το «πρόβλημα των τριών σωμάτων», το μέχρι τώρα άλυτο ερώτημα για το πώς να υπολογίσει μαθηματικά την κίνηση τριών ουράνιων οντοτήτων - όπως πλανήτες, φεγγάρια ή αστέρια - με βάση τις βαρυτικές τους σχέσεις ο ένας στον άλλο. Ενώ αυτός ο υπολογισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο ουράνια σώματα, τα μονοπάτια γίνονται χαοτικά και απρόβλεπτα με τρία.

«Ο λόγος για τον οποίο πιστεύαμε ότι το πρόβλημα των τριών σωμάτων ήταν ενδιαφέρον είναι επειδή είναι ένα πολύπλοκο σύνολο τροχιών», εξήγησε ο Wong. «(Αυτές είναι) σχέσεις που είναι δυναμικές, σε αντίθεση με έναν απλό κύκλο γύρω από το κέντρο. Και αυτό ήταν μέρος της πρόθεσης (του σχεδιασμού) - να συλλάβει αυτή την πολυπλοκότητα.»

Στο σχέδιο του Wong, το κοσμικό αίνιγμα μεταφράζεται σε τρία σχήματα τόξου: έναν οφθαλμό, μια σφαίρα και έναν ανεστραμμένο θόλο, με αναφορά στον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια, αντίστοιχα. Καθένα στεγάζει μια σημαντική έλξη επισκεπτών ή σχεδιαστική λειτουργία.

Οι επισκέπτες συναντούν πρώτα τον οφθαλμό, ο οποίος ανοίγει πάνω από την κύρια είσοδο του μουσείου. Λειτουργεί ως ρολόι, παράγοντας έναν κύκλο ηλιακού φωτός που κινείται πέρα ​​από το πάτωμα όλη την ημέρα, υποδεικνύοντας την ώρα και την εποχή.

Στη συνέχεια έρχεται το θέατρο του πλανηταρίου, το οποίο περικλείεται σε μια σφαίρα και βγαίνει από την οροφή του κτηρίου σαν ανατολή του φεγγαριού. Η κοιλιά της τεράστιας δομής φαίνεται να αιωρείται χωρίς βάρος, με χώρο να περπατά κάτω.

Τα μετασχηματιστικά κτίρια αναμένεται να διαμορφώσουν τον κόσμο το 2021

Τέλος, ένας τεράστιος ανεστραμμένος γυάλινος θόλος στην κορυφή της οροφής δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν τον ανοιχτό νυχτερινό ουρανό, σε ένα δελτίο τύπου που περιγράφεται ως «μια πραγματική συνάντηση με το σύμπαν για να ολοκληρώσει την προσομοιωμένη εμπειρία μέσα».

«Θέλουμε οι άνθρωποι να κατανοήσουν την ιδιαίτερη φύση της Γης ως μέρος που φιλοξενεί τη ζωή, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο μέρος που γνωρίζουμε στο σύμπαν», είπε ο Wong.

Με γραφεία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, η Ennead Architects είναι επίσης υπεύθυνη για το φημισμένο Κέντρο Γης και Διαστήματος της Νέας Υόρκης στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα έργο που συν-σχεδιάστηκε από έναν από τους ιδρυτές της εταιρείας, τον James Polshek. Ο Wong είπε ότι υπάρχει "γενεαλογία" μεταξύ των δύο κτιρίων

«Ο Πολσέκ αναφέρθηκε στο Κέντρο Ρόουζ ως« κοσμικός καθεδρικός ναός », είπε ο Γουόνγκ. «Αυτό είναι πολύ κατάλληλο για την εμπειρία εδώ στο Μουσείο Αστρονομίας της Σαγκάης.»

Πήγη:CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα