Κίνα: Θα αντιδράσει εάν ο Μακάρθι συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν

Η διπλωματία της Κίνας προειδοποίησε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν κατά τη διάρκεια της σχεδιαζόμενης «διέλευσής της» από τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για αμερικανική «πρόκληση».

Η κυρία Τσάι αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα για επίσημες επισκέψεις στη Γουατεμάλα και το Μπελίζ, ενώ θα κάνει ενδιάμεσους σταθμούς στη Νέα

Υόρκη και στο Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, σχεδιάζεται συνάντηση της κυρίας Τσάι με τον κ. Μακάρθι στην Καλιφόρνια, κάτι πάντως που δεν έχει επιβεβαιωθεί τυπικά.

«Αν έλθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Μακάρθι, θα πρόκειται για ακόμη μια πρόκληση που θα παραβιάσει κατάφωρα την αρχή της ενιαίας Κίνας, θα πλήξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και θα καταστρέψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν», δήλωσε ο Τζου Φεγκλιάν, εκπρόσωπος της κινεζικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις υποθέσεις της Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Εναντιωνόμαστε σθεναρά σε αυτό και θα λάβουμε οπωσδήποτε μέτρα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο κ. Μακάρθι πρακτικά επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να δει την κυρία Τσάι στην πολιτεία του, αποφεύγοντας προς το παρόν να επισκεφθεί την Ταϊπέι, κάτι που θα ήγειρε κίνδυνο να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η ήδη μεγάλη ένταση με την Κίνα.

Έχει εκφράσει την πρόθεση να πάει στην Ταϊβάν, όπως έπραξε τον Αύγουστο του 2022 η προκάτοχός του στο αξίωμα, η δημοκρατική Νάνσι Πελόσι — εξωθώντας το Πεκίνο να προχωρήσει σε στρατιωτικά γυμνάσια άνευ προηγουμένου γύρω από τη νήσο.

Η Κίνα εναντιώνεται σε οποιαδήποτε επίσημη πολιτική ή στρατιωτική επαφή ανάμεσα σε ξένες κυβερνήσεις και τις αρχές της νήσου, την οποία θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της.

Η Ουάσιγκτον είναι η κυριότερη προστάτιδα δύναμη της Ταϊβάν παρότι επισήμως αναγνωρίζει την κυβέρνηση στο Πεκίνο ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Κίνας, στο πλαίσιο της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας».

Αμερικανός διπλωμάτης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Κίνα   

Κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Κίνα, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, μετά τη ματαίωση του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην κινεζική πρωτεύουσα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Ρικ Γουότερς –επικεφαλής του νεοσύστατου γραφείου του Στέιτ Ντιπάρμεντ για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα– επισκέφθηκε το Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ και τη Σανγκάη την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ, αναφερόμενος σε μια απλή «επίσκεψη εργασίας» στη διάρκεια της οποίας ο Γουότερς είχε συνομιλίες με κινέζους διπλωμάτες.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη αμερικανού αξιωματούχου στην Κίνα έπειτα από τη ματαίωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα ακυρώθηκε λόγω της έντασης που πυροδότησε στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου το διπλωματικό επεισόδιο με το κινεζικό αερόστατο που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Γουάνγκ Γι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια στα μέσα Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: Η αναγγελία της Ρωσίας για ανάπτυξη πυρηνικών είναι «επικίνδυνη»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα, Μακάρθι, Ταϊβάν,kina, makarthi, taivan