Κίνα: Σταμάτησε η πτώση συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιουάν

Σταμάτησε την πτώση που σημείωνε εδώ και τρεις ημέρες το κινεζικό νόμισμα όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας καθησύχασε τις αγορές την Πέμπτη, αντιστρέφοντας τις μικρές αλλά απότομες πτώσεις που προκλήθηκαν από την αλλαγή της συναλλαγματικής πολιτικής της.

Όπως μεταδίδει το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Παρασκευή η κεντρική ισοτιμία του γιουάν ενισχύθηκε κατά 35 μονάδες βάσης στις 6,3975 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στην πρώτη αύξησή του από τότε που η Κεντρική Τράπεζα

υιοθέτησε μια συναλλαγματική πολιτική πιο ευαίσθητη στις αγορές την Τρίτη.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν παρέμεινε επίσης σταθερή στα περίπου 6,4 έναντι του δολαρίου.

Τη συναλλαγματική αγορά της Κίνας, το γιουάν επιτρέπεται να σημειώσει άνοδο ή πτώση κατά 2% από την κεντρική ισοτιμία κάθε μέρα.

Η ενίσχυση της Παρασκευής, μετά από την πτώση τριών ημερών που έφερε το γιουάν κάτω κατά 4,66% έναντι του δολαρίου, είχε ως αποτέλεσμα να κατευναστούν κάποιες ανησυχίες ότι μπορεί να εισέρχεται σε μια περίοδο μακροπρόθεσμης υποτίμησης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχουν λόγοι για μια επίμονη και ουσιαστική υποτίμηση του γιουάν μακροπρόθεσμα, ενώ δεσμεύθηκε να παρέμβει για να αποφευχθούν οι υπερβολικές αναταραχές.

Ο Βοηθός Κυβερνήτης Ζανγκ Ξιαοχουί ανέφερε ότι «η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να διατηρήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία βασικά σταθερή σε ένα προσαρμόσιμο και εξισορροπημένο επίπεδο».

Ο οικονομολόγος της Κεντρικής Τράπεζας Μα Τζουν είπε ότι η Κίνα δεν χρειάζεται να αρχίσει συναλλαγματικό πόλεμο για να αποκτήσει πλεονέκτημα, καθώς το εμπόριο αναμένεται να αρχίσει να βελτιώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Ο κ. Μα περιέγραψε το συναλλαγματικό επίπεδο τώρα ως κοντά στη σωστή ισορροπία.

Ερευνητικό σημείωμα της HSBC αναφέρει επίσης ότι η νέα συναλλαγματική πολιτική αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Κίνας για φιλελευθεροποίηση του γιουάν και όχι εργαλείο για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ έχει περιγράψει τη νέα πολιτική ως ένα «καλοδεχούμενο βήμα» που θα επιτρέψει στις δυνάμεις των αγορών να έχουν μεγαλύτερη ισχύ στη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα