Κίνα: Εθελοντές φέρνουν νέα ζωή στις παλιές γειτονιές

Η 78χρονη Τζιάνγκ Σιαοσούν, πρώην εργάτρια σε εργοστάσιο στην περιοχή Τσονγκτσίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας, δουλεύει πολύ περισσότερο αφότου βγήκε στη σύνταξη. Κάθε μέρα περνάει ώρες ξεχορταριάζοντας, κλαδεύοντας δέντρα και μαζεύοντας σκουπίδια στην περιοχή Νανχού, όπου ζει μαζί με άλλους 24.000 κατοίκους. Η Τζιάνγκ είναι εθελόντρια στη λέσχη περιβαλλοντικής προστασίας, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 41 εθελοντικών σωματείων στο Νανχού που έχουν δημιουργήσει οι κάτοικοι από το 2015.

Περισσότερο από το 20% των κατοίκων εργάζονται τώρα ως εθελοντές στην κοινότητα, προσφέροντας

υπηρεσίες όπως συντήρηση του συστήματος ύδρευσης και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, επισκευές κτιρίων, περιπολίες ασφαλείας, νομικές συμβουλές και ιατρική περίθαλψη. Καλύπτοντας μια έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, το Νανχού διαθέτει 81 κτίρια κατοικιών, τα περισσότερα εκ των οποίων κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1980.

Σε αντίθεση με άλλες οικιστικές κοινότητες στην Κίνα, η Νανχού δεν έχει εταιρεία διαχείρισης ακινήτων. Αντ' αυτού, οι κάτοικοί της διαχειρίζονται την κοινότητα μόνοι τους μέσω των εθελοντικών συλλόγων.

«Παλιά κτίρια, ξεπερασμένες υποδομές ... το περιβάλλον διαβίωσης ήταν πραγματικά φτωχό στο παρελθόν», λέει ο Ζανγκ Τσι, γραμματέας του κόμματος στο Νανχού, και προσθέτει ότι πολλοί άνθρωποι μετακόμισαν σε νέες και σύγχρονες οικιστικές κοινότητες.

«Κανείς δεν φρόντισε για τις εξωτερικές επισκευές των κτιρίων και την τακτική συντήρηση. Δεν είχαμε κηπουρούς, περιπολίες ασφαλείας ή αποκομιδή απορριμμάτων», λέει από την πλευρά της η Τσιάνγκ.

Το 2014, η κοινότητα έλαβε πάνω από 1.600 καταγγελίες από κατοίκους για το κακό περιβάλλον διαβίωσης. «Η κοινοτική επιτροπή του Νανχού έχει λιγότερους από 20 υπαλλήλους και δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η πιο αποτελεσματική πρακτική είναι να εμπλακούν οι άνθρωποι», λέει ο Ζανγκ.

Με τη βοήθεια της κοινοτικής επιτροπής άνοιξε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να συλλέξουν τις αιτήσεις των κατοίκων που ήθελαν να προσφέρουν υπηρεσίες. Για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των περισσότερων από 10.000 ηλικιωμένων συνταξιούχων και να δημιουργήσει ενδιαφέρον στη ζωή τους, η Νανχού δημιούργησε επίσης αρκετές ομάδες ψυχαγωγίας, όπως χορωδία και μαθήματα χορού, εντελώς δωρεάν. Ο 70χρονος Σία Χου ζει εδώ και χρόνια στο Νανχού. Πέρυσι μπήκε σε μία ομάδα συλλογής γραμματοσήμων, η οποία έχει ήδη 100 μέλη. Κάθε δύο μήνες, η ομάδα πραγματοποιεί με δωρεάν είσοδο εκθέσεις και διαλέξεις για τους κατοίκους.

«Έχουμε συλλέξει πάνω από 300.000 γραμματόσημα και κάθε ένα από αυτά έχει την ιστορία του. Ελπίζουμε οτι οι κάτοικοι θα περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους βλέποντας τα γραμματόσημα και ακούγοντας τις διαλέξεις», λέει ο Σία.

Στην Κίνα, μια οικιστική κοινότητα ή οικιστική μονάδα, αποτελεί μία αστική κατοικημένη περιοχή. Οι τοπικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα σε μεγάλες και ανεπτυγμένες πόλεις, επιχείρησαν με πολλούς τρόπους να κυβερνήσουν τις κοινότητες. Σύμφωνα με μια έκθεση που διαβάσθηκε στις εργασίες του 19ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο μήνα, η Κίνα θα ενισχύσει το σύστημα της κοινοτικής διακυβέρνησης, θα αξιοποιήσει τον ρόλο των κοινωνικών οργανώσεων, σε μία προσπάθεια να καταδείξει ότι οι προσπάθειες διακυβέρνησης, η αυτορύθμιση από την κοινωνία και η αυτοδιαχείριση από τους κατοίκους αλληλοενισχύονται.

Ο σύλλογος περιβαλλοντικής προστασίας στο Νανχού έχει προσελκύσει 200 εθελοντές από τότε που συστάθηκε το 2015 και όλο και περισσότεροι κάτοικοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. «Καθώς βελτιώθηκε το περιβάλλον διαβίωσης, πλέον νιώθουμε την αξία της ζωής και της ευτυχίας», λέει η Ζιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα