Κίεβο:Επιβάλλει μορατόριουμ στην αποπληρωμή ρωσικού ομολόγου

Η Ουκρανία έχει επιβάλει μορατόριουμ στην αποπληρωμή ευρωομολόγου 3 δισεκ. δολαρίων που κατέχει εξ ολοκλήρου η Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσένιουκ, μετά την άρνηση της Μόσχας να αποδεχθεί τους όρους για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Το ευρωομόλογο λήγει στις 20 Δεκεμβρίου αλλά η Ουκρανία έχει μια 10ήμερη περίοδο

χάριτος πριν θεωρηθεί ότι η μη πληρωμή του συνιστά χρεωκοπία.

Ο Γιατσένιουκ δήλωσε ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να διευθετήσει το ζήτημα ενώπιον δικαστηρίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τηρεί τις δεσμεύσεις για διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης με καλή πίστη με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία έχει συμπεριλάβει το διετές ομόλογο στο εξωτερικό εμπορικό χρέος που αναδιαρθρώνει σε μια προσπάθεια να εξυγιάνει την οικονομία της.

Ωστόσο η Ρωσία έχει αρνηθεί να δεχθεί τους όρους τους Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι το ομόλογο είναι ένα επίσημο διμερές δάνειο.

«Καθώς η Ρωσία έχει αρνηθεί, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να υπογραφεί συμφωνία αναδιάρθρωσης να δεχθεί τις προτάσεις μας, το υπουργικό συμβούλιο επιβάλλει μορατόριουμ για την αποπληρωμή του επονομαζόμενου ρωσικού ομολόγου», δήλωσε ο Γιατσένιουκ σε κυβερνητική συνάντηση.

Ο Γιατσένιουκ είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα ακυρώσει τις πληρωμές για το ουκρανικό εμπορικό χρέους ύψους 507 εκατ. δολαρίων που κατέχουν ρωσικές τράπεζες.

Το μορατόριουμ θα είναι σε ισχύ «έως την αποδοχή των προτάσεών μας για την αναδιάρθρωση ή την υιοθέτηση της σχετικής δικαστικής απόφασης, είμαστε έτοιμοι για νομικές διαδικασίες από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε ο Γιατσένιουκ σε κυβερνητική συνάντηση.

Το υπουργείο Οικονομικών ήταν πιο διαλλακτικό, λέγοντας σε ανακοίνωση: «Η Ουκρανία τηρεί τη δέσμευσή της… για διαπραγματεύσεις σε πνεύμα καλής πίστης για μια συναινετική αναδιάρθρωση των ευρωομολόγων του Δεκεμβρίου 2015».

Προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει πρόσθετη οικονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ουκρανία πρέπει να δείξει ότι είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις σε πνεύμα καλής πίστης με τη Ρωσία για μια συμφωνία αναδιάρθρωσης. Η Ρωσία έχει επίσης εκδηλώσει την προθυμία της να διευθετηθεί το θέμα στο δικαστήριο.

Η θέση της Ρωσίας ισχυροποιήθηκε χθες, καθώς το ΔΝΤ επίσης χαρακτήρισε το ομόλογο επίσημο χρέος. Ωστόσο το ταμείο έχει αλλάξει την πολιτική του επιτρέποντας τη χορήγηση δανείων προς χώρες που έχουν καθυστερήσει την αποπληρωμή τέτοιου χρέους, προσφέροντας ουσιαστικά μια σανίδα σωτηρίας στην Ουκρανία.

Το Κίεβο θα πρέπει επίσης να δείξει ότι «ακολουθεί τις κατάλληλες πολιτικές» προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης του ΔΝΤ ύψους 17,5 δισεκ. δολαρίων.

Σήμερα το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα κινδυνεύει από τη διαφαινόμενη απόρριψη στη Βουλή σημαντικών φορολογικών ρυθμίσεων, καθώς και του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2016.

ΠΗΓΗ: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα