Κέρδος μετά την φορολογία €93 εκ. ανακοίνωσε για το α' τρίμηνο η Ελληνική

Κέρδος, μετά την φορολογία, ύψους €93 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε για την 1η τριμηνία του 2024 η Ελληνική Τράπεζα, σε σύγκριση με κέρδος €69,7 εκατ. για την 1η τριμηνία του 2023.

Σε ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι διαθέτει σταθερή κεφαλαιακή βάση με τον αναπροσαρμοσμένο Δείκτη Κεφαλαίου

Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να είναι στο 24,62% και τον αναπροσαρμοσμένο Συνολικό Δείκτη Κεφαλαίου στο 30,2%, οι οποίοι «υπερβαίνουν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών».

Αναφέρει επίσης ότι μειώθηκε ο κίνδυνος στον ισολογισμό καθώς ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) είναι στο 2,5%, με τον δείκτη κάλυψης προβλέψεων των ΜΕΔ στο 42%.

Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) (σε ετησιοποιημένη βάση) ανήλθε σε 25% την 1η τριμηνία του 2024, ενώ η καθαρή λογιστική αξία ανά μετοχή (TBVPS) είναι αυξημένη κατά 34%, σε ετήσια βάση.

Ο νέος δανεισμός ανήλθε στα €208 εκατ. για την 1η τριμηνία του 2024, ενώ το σύνολο των καθαρών εσόδων για την 1η τριμηνία του 2024 ανήλθε στα €179,3 εκατ. αυξημένο κατά 33% σε σύγκριση με €134,9 εκατ. την 1η τριμηνία του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης στα καθαρά έσοδα από τόκους, στα καθαρά κέρδη από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών μέσων και στα άλλα έσοδα.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα €151 εκατ., αυξημένα κατά 40%, σε ετήσια βάση, «επωφελούμενα από τα επιτόκια και τη ρευστότητα στον ισολογισμό, κυρίως λόγω των καταθέσεων σε Κεντρικές Τράπεζες».

Τα συνολικά έξοδα για την 1η τριμηνία του 2024 ανήλθαν σε €71,1 εκατ., αυξημένα κατά 11% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με €64,3 εκατ. για την 1η τριμηνία του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης στα έξοδα προσωπικού και στα διοικητικά και άλλα έξοδα. Τα συνολικά έξοδα για την 1η τριμηνία του 2024 αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με €65,3 εκατ. την 4η τριμηνία του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης τα  έξοδα προσωπικού και στα διοικητικά και άλλα έξοδα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, το 99,7% του νέου δανεισμού μετά το 2018 είναι εξυπηρετούμενο, ενώ ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την 1η τριμηνία του 2024 ήταν στο 33%.

Η τράπεζα αναφέρει ότι διαθέτει άνετη ρευστότητα, με Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 580% και με €5,1 δισ. τοποθετημένα στην ΕΚΤ, επιτρέποντας στην Τράπεζα να επωφεληθεί από την αύξηση στα επιτόκια.

Ο Δείκτης καθαρών δανείων προς καταθέσεις στις 31 Μαρτίου 2024 ήταν στο 40,3%, επιτρέποντας περαιτέρω επιχειρηματική επέκταση.

Η Τράπεζα αναφέρει ότι είναι επικεντρωμένη στη λιανική τραπεζική με σταθερή πελατειακή βάση και σημαντικό μερίδιο αγοράς στα νοικοκυριά (36% στις καταθέσεις και 33% στα δάνεια).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ομίλου για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024, ο Αντώνης Ρούβας, Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε ότι «το 2024 ξεκίνησε δυναμικά για την Ελληνική Τράπεζα, καταγράφοντας κέρδη ύψους €93,3 εκατ. για την πρώτη τριμηνία, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων».

«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα και δυναμικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου παρά τις συνεχείς προκλήσεις και την αβεβαιότητα που πηγάζει από το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «παραμένουμε σε εγρήγορση για ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση της Τράπεζας, εξαιτίας των προκλήσεων στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο» και πρόσθεσε πως «η περαιτέρω μείωση του δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μας παραμένει προτεραιότητα για εμάς».

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα ορόσημα για τον Όμιλό, ο κ. Ρούβας είπε ότι το πρώτο ήταν ότι «μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ της Τράπεζας και της ΕΤΥΚ».

Ανέφερε επίσης ότι η δεύτερη εξέλιξη αφορά τη συμφωνία της Τράπεζας με την CNP Assurances για τη θυγατρική της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited, που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα.

«Αυτό θα επιτρέψει στην Ελληνική Τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της και θα καταστεί ένας ηγετικός χρηματοπιστωτικός όμιλος με ισχυρή παρουσία, τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Κύπρο», κατέληξε.

Αναφορικά με εξελίξεις στη μετοχική δομή, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι η Eurobank συμφώνησε για την απόκτηση επιπρόσθετης συμμετοχής ύψους 26,1%, η οποία, μετά από έγκριση των εποπτικών αρχών, θα αυξήσει τη συμμετοχή της στο 55,3% και, σύμφωνα με τον περί Δημοσίων Προτάσεων Εξαγοράς Νόμος του 2007 (Ν. 41(I)/2007), η Eurobank θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε υποχρεωτική προσφορά για όλες τις υπόλοιπες μετοχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κέρδος, €93, Ελληνική,kerdos, €93, elliniki