ΚΕΦΕΑ: Στόχος η ενίσχυση αξιοπιστίας σε πανευρωπαικό επίπεδο

Στη δημοσιότητα θα δοθούν για πρώτη φορά, μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι καλύψεις εξόδων στις οποίες προβαίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τους επαγγελματίες υγείας και οργανισμούς υγείας, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για αυστηρότερο πλαίσιο αυτορρύθμισης του κλάδου και ενίσχυση της διαφάνειας.

Λεπτομέρειες σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας με τους δημοσιογράφους, με θέμα «Υπεύθυνη Διαφάνεια - Κώδικας Πρακτικής και Δημοσιοποίησης» που διοργάνωσε η Κυπριακή

Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA).

Ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ, Κυριάκος Μικέλλης, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι εταιρείες-μέλη της EFPIA θα δημοσιοποιήσουν, για πρώτη φορά, πληροφορίες που θ’ αφορούν, μεταξύ άλλων, επιχορηγήσεις σε επιστημονικούς οργανισμούς, χρεώσεις παροχής συμβουλών σε ομιλίες και κάλυψη εξόδων επαγγελματιών υγείας για παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων περιλαμβανομένου του κόστους εγγραφής, διαμονής και μετάβασης στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Για την Κύπρο, διευκρίνισε, η πρόσβαση στις πληροφορίες θα μπορεί να γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΦΕΑ www.kefea.org.cy όπου θα υπάρχουν παραπομπές στα στοιχεία δημοσιοποίησης της κάθε εταιρείας ξεχωριστά.

«Η πρώτη δημοσιοποίηση αφορά δραστηριότητες και παροχές που έγιναν κατά το 2015», πρόσθεσε ο κ. Μικέλλης, σημειώνοντας ότι οι δημοσιοποιήσεις θα γίνονται με δύο τρόπους, είτε ονομαστικά, εάν ο επηρεαζόμενος επαγγελματίας υγείας έχει δώσει γραπτώς τη συγκατάθεσή του είτε συγκεντρωτικά και ανώνυμα εάν δεν έχει δοθεί η συγκατάθεση.

«Στόχος μας» εξήγησε, «είναι να ενδυναμώσουμε τη θεμιτή σχέση και συνεργασία μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών, επαγγελματιών υγείας και οργανισμών υγείας, ενισχύοντας μέσω της διαφάνειας την αξιοπιστία και επιτρέποντας την καλύτερη κατανόησή της από τους ασθενείς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η συνεργασία αφορά μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως ανταλλαγή βέλτιστων κλινικών πρακτικών και πληροφοριών για το πώς οι νέες θεραπείες μπορούν να αναπτυχθούν και να φθάσουν στους ασθενείς», κατέληξε.

Με τον Κώδικα Πρακτικής και Δημοσιοποίησης της ΚΕΦΕΑ υιοθετήθηκαν, παράλληλα, αυστηρότερες πρόνοιες για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ιατρικών επισκεπτών και λειτουργών υγείας, την προώθηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, τη διάθεση δειγμάτων φαρμάκων καθώς και ενημερωτικού υλικού και τη φιλοξενία λειτουργών υγείας κατά τη διάρκεια επιστημονικών εκδηλώσεων.

Η τήρηση του Κώδικα είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη της ΚΕΦΕΑ και τα μέλη της EFPIA που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ενώ έχει συσταθεί πενταμελής πειθαρχική επιτροπή η οποία θα εξετάζει παράπονα και θα επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρείες που παραβιάζουν τον Κώδικα.

Την πρωτοβουλία της ΚΕΦΕΑ στηρίζει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Η ΚΕΦΕΑ – www.kefea.org.cy

Η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) ιδρύθηκε το 2006 και αντιπροσωπεύει την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία στην Κύπρο. Αποστολή της ΚΕΦΕΑ είναι η πρόσβαση των Κυπρίων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. Μεταξύ των στόχων της είναι η εξασφάλιση συνεχούς διάθεσης φαρμάκων στην κυπριακή αγορά, η παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η επιστημονική ενημέρωση των λειτουργών υγείας σε θέματα θεραπευτικών αγωγών και η διασφάλιση της εφαρμογής των ευρωπαϊκών στόχων που αφορούν το ψηλό επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο. Η ΚΕΦΕΑ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA).

Keywords
Τυχαία Θέματα