Κ.Ε :Οι Τ/κ πρέπει να αποφασίσουν ποιο μέλλον επιθυμούν

Η τουρκική πλευρά δεν είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση των Τ/κ. Αυτό, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, συνάγεται και από την πρώτη ενημέρωση που είχε η κυβέρνηση από την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για τη χθεσινή συνάντησή της με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Οι Τ/κ

πρέπει να αποφασίσουν ποιο μέλλον επιθυμούν. Υιοθετούν τις τουρκικές προσεγγίσεις στα θέματα ΑΟΖ, αφού, σύμφωνα με την τουρκική λογική, περιορίζουν τη σημερινή ΑΟΖ στο 30% αυτού που έχουμε σήμερα», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε πως το φυσικό αέριο αποτελεί μόνο την αφορμή, πίσω από την οποία κρύβεται η απροθυμία της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς να ξεκινήσει ο διάλογος.

Αναφορικά με τη δήλωση του λεγόμενου «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, για προώθηση ξεχωριστής «διμερούς συμφωνίας» για οριοθέτηση της «Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» του ψευδοκράτους, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο κ. Οζερσάι άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία, εν όψει των παράνομων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα.

Όσον αφορά στην είδηση για την τουρκική Navtex και το γερμανικό πλοίο που δημοσίευσε χθες η Milliyet, είπε πως ήταν θέμα που υπήρχε από τις προηγούμενες μέρες και πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι αυτά που γράφουν πολλές φορές τουρκικές και τ/κ εφημερίδες, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, αλλά γίνονται κύριο θέμα στα ε/κ ΜΜΕ.

Μέχρι τις 22 και 23 Μαρτίου όπου είναι προγραμματισμένο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, θα γίνουν διάφορες ενέργειες σε διάφορα επίπεδα. «Θα κινηθούμε εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες αποτελεσματικής παρέμβασης, έτσι ώστε να τερματιστούν οι ενέργειες από πλευράς Τουρκίας», είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα επικύρωσης της γραμμής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου που συμφωνήθηκε, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως σύντομα θα υπάρξει η επικύρωση από τη Βουλή της Βηρυτού. «Το πρόβλημα που υπάρχει, εξήγησε, είναι με το Ισραήλ και ένα σημείο για το οποίο υπάρχει αμφισβήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα