Στρατηγός Μπασιακούλης στους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ(ΦΩΤΟ)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ μιας σημαντικότατης, διασωζόμενης, ιστορικότατης, χειρόγραφης - εμπρός και πίσω - σελίδας, παρέδωσε χθες βράδυ, Τρίτη 27 Φεβρ. 2018, ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στρατηγός εν αποστρατεία Γεώργιος Μπασιακούλης, στους Συνδέσμους Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α., στην Αίθουσα Ηρώων του εν Λευκωσία οικήματός τους:

Την «Σύμβασιν Παραδόσεως της Θεσσαλονίκης» στον νικητή Ελληνικό Στρατό 26ης Οκτωβρίου του 1912, από τον Τούρκο Διοικητή της πόλεως Χασάν Ταχσίν Πασά, που φέρει την υπογραφή του, καθώς και τις υπογραφές των εξουσιοδοτημένων από τον Αρχιστράτηγο του Ε.Σ. διάδοχο Κωνσταντίνο, αξιωματικών

Βίκτωρ Δούσμανη και Ιωάννη Μεταξά (λοχαγό τότε).

Το κείμενο, με ελληνικό τίτλο «Σύμβασις Παραδόσεως Θεσσαλονίκης» είναι γραμμένο στα γαλλικά. Γραμμένο από τον τότε έφεδρο δεκανέα Ίων Δραγούμη.

Ο στρατηγός (ε.α) Μπασιακούλης, προσκεκλημένος του καθηγητή Πέτρου Παπαπολυβίου, σε λεπτομερή διάλεξή του και προβολή διαφανειών, μίλησε για τον Βαλκανικό Απελευθερωτικό Πόλεμο του 1912-13 που υπερδιπλασίασε την εδαφική επικράτεια του ελλα-δικού μας κράτους, με την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, των νήσων του ανατολικού Αιγαίου και την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο πρέσβης της μητρός Ελλάδος Ηλίας Φωτόπουλος, o βουλευτής Νίκος Νουρής, ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Υπαρχηγός της Ε.Φ. αντιστράτηγος Ανδρέας Μαρκίδης, μαζί με άλλους ανώτατους, εν ενεργεία κι εν αποστρατεία, αξιωματικούς της Ε.Φ., ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχης Προκόπης Μαυραγάνης με αξιωματικούς και οπλίτες του εν Κύπρω ελλα-δικού μας συντάγματος, πλειάδα επιζώντων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και πλήθος κόσμου.

Παραδίδοντας στον πρόεδρο των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ Θάσο Σοφοκλέους το διαφυλασσόμενο σε χοντρή, διαφανή μεμβράνη αντίγραφο της «Συμβάσεως Παραδόσεως της Θεσσαλονίκης» από τους ηττημένους Τούρκους στον απελευθερωτή Ελληνικό Στρατό, ο στρατηγός Μπασιακούλης ευχήθηκε σύντομα δίπλα του να αναρτηθούν παρόμοιες «Συμβάσεις» για την Αμμόχωστο, τη Μόρφου και την Κερύνεια…

Keywords
Τυχαία Θέματα