ΚΕ: Νέο πλαίσιο ασφάλειας αν θα πάμε σε διαπραγματεύσεις (VIDEO)

«Προσπαθούμε με την κα Λουτ να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς για διαπραγματεύσεις.» ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ ότι δεν υπήρξαν ουδέποτε πρακτικά της 4 Ιουλίου στο Κρανς Μοντάνα.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά ναυάγησαν αφού η Τουρκία δεν ήταν διατεθειμένη να συζητήσει αποχώρηση στρατευμάτων και μιλούσε για όνειρα θερινής νυκτός.

Τώρα που προσπαθεί ο Πρόεδρος να συνομολογήσει τους όρους αναφοράς, τίθεται το θέμα εάν θα μπούμε στη συζήτηση από εκεί που είχαν διακοπεί ή αν όπως επιδιώκει η Τουρκική πλευρά θα προτάξουμε το θέμα της συμμετοχής των Τ/κ και την πολιτική ισότητα/ισοτιμίας.

Το Κυπριακό για να λυθεί πρέπει να τελειώσει η κατοχή, και να τελειώσουν οι εγγυήσεις Αυτό είναι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και ανοιχτά ζητήματα όπως το εδαφικό και περιουσιακό.

Αν θα πάμε σε διαπραγματεύσεις η Τουρκία, όπως είπε, θα πρέπει η Τουρκία να είναι διατεθειμένη να συζητήσει ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε τις επόμενες μέρες θα γίνει η συνάντηση ΠτΔ- Ακιντζί πως η κα Λουτ έχει πάει στους εγγυητές και η στάση της Τουρκίας θα διαφανεί.

Θα ήταν καλό να αποφύγουμε την εσωτερική τριβή και εσωστρέφεια», υπογράμμισε σημειώνοντας πως πρέπει επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αγγίζοντας τον σκληρό πυρήνα του Κυπριακού.

Keywords