ΚΕ: Διάλογος δεν μπορεί να γίνει με διαδικασίες απεργιακές

Εάν υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα από την Κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας τότε θα γίνουν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της δημόσιας Υγείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στον τομέα της Υγείας η συζήτηση ξεκίνησε από ένα πραγματικά τραγικό περιστατικό, με ένα παιδί που έχασε τη ζωή του. Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπάρχει ήδη μια νομική διαδικασία και δεν είναι σκόπιμο να κάνουμε

οποιαδήποτε σχόλια.

Το γεγονός ότι στον τομέα της δημόσιας Υγείας υπάρχουν αδυναμίες, ελλείψεις, δυσλειτουργίες είναι πολύ καλά γνωστό. Για αυτό ακριβώς είναι που επείγει η μεταρρύθμιση και πριν από τη μεταρρύθμιση, που θα είναι το ΓΕΣΥ, έχουμε ένα στάδιο που είναι ακριβώς η κυρίως πρόκληση: Η βελτίωση των συνθηκών με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Εκεί θα πρέπει να αναλωθούν οι προσπάθειες.

Ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος χειρίζεται το θέμα, έχει δηλώσει ετοιμότητα για διάλογο. Εάν υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα από την Κυβέρνηση τότε θα γίνουν, το έχει αποδείξει αυτή η Κυβέρνηση με αποφάσεις που έχουν ληφθεί και τα προηγούμενα χρόνια, είτε στο θέμα των νοσηλευτών είτε στο θέμα της αμοιβής των γιατρών είτε στη γενικότερη συμφωνία για να τεθεί επιτέλους σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ. Χρειάζεται διάλογος με διάθεση συνεννόησης και όχι αυτό που βλέπουμε να υπάρχει, (δηλαδή) απεργιακά μέτρα. Πιστεύω ότι η ίδια η κοινωνία τοποθετείται και έχει άποψη».

Ερωτηθείς αν βλέπει άλλα κίνητρα πίσω από απεργίες είπε ότι «δεν θέλουμε να σχολιάσουμε με οποιονδήποτε τρόπο αυτές τις αποφάσεις, σίγουρα όμως δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Χρειάζεται διάλογος, όταν υπάρχουν αδυναμίες, προβλήματα, για να ληφθούν μέτρα. Διάλογος δεν μπορεί να γίνει με διαδικασίες απεργιακές, αυτό είναι οικουμενικά πολύ καλά γνωστό.

Ο Υπουργός έχει καλέσει σε διάλογο εννοώντας ότι θα εγκαταλειφθεί αυτή η προσέγγιση της σύγκρουσης. Το τραγικό περιστατικό δεν δίνει κάποιο σύνθημα για σύγκρουση, αλλά δίνει την ευκαιρία και την τεράστια υποχρέωση να αντιληφθούμε όλοι τις ευθύνες μας, η πολιτεία την ευθύνη της και βεβαίως οι εμπλεκόμενοι που είναι και οι γιατροί και άλλοι παράγοντες στο σύστημα. Να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοια απαράδεκτα περιστατικά».

Να θυμίσουμε ότι το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας βρίσκεται στον «αναπνευστήρα», καθώς άλλοι δύο γιατροί υπέβαλαν χθες την παραίτησή τους, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να αντέξουν τις «εξαντλητικές συνθήκες εργασίας».

Να σημειωθεί ότι δυο γιατροί οδηγούνται σε δίκη στις 28/9 αναφορικά με την υπόθεση.

Πειθαρχική έρευνα εναντίον του δασκάλου που βρισκόταν στο δημοτικό σχολείο του άτυχου Σταύρου την περασμένη Παρασκευή, θα διατάξει το Υπουργείο Παιδείας.

Επίσης, στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του Υπουργείου Παιδείας για τον θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα