Καζάνι που βράζει ο ΔΗΣΥ - Τι θα ακουστεί στο Πολιτικό Γραφείο

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο ΔΗΣΥ, μετά το εκλογικό αποτελέσματα της 26ης Μαΐου.

Οι μετασεισμικές δονήσεις, για τις οποίες κάναμε λόγο την περασμένη Κυριακή (2/6), ήταν τελικά τόσο ισχυρές, που οδήγησαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου σε έκτακτη σύγκληση διευρυμένου πολιτικού γραφείου την Δευτέρα (10/6).

Οι δημόσιες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από συγκεκριμένα Συναγερμικά στελέχη, προεξάρχοντος του τέως υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, έφεραν στην επιφάνεια, για πρώτη φορά από την ημέρα ανάληψης της προεδρίας

του κόμματος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ένα κύμα αμφισβήτησης προς την ηγεσία, αλλά και τον ίδιο προσωπικά.

Ως αποτέλεσμα τούτου, αναδείχθηκαν με πιο ευδιάκριτο τρόπο οι δύο διαφορετικές τάσεις που συναποτελούν παραδοσιακά το κράμα του ΔΗΣΥ. Δηλαδή, από τη μια, η φιλελεύθερη μετριοπαθής κεντροδεξιά, του λεγόμενου «πατριωτικού ρεαλισμού», και, από την άλλη, η εθνικόφρων -συντηρητική- σκληροπυρηνική δεξιά. Η πολιτική μαεστρία των προηγούμενων ηγετών του ΔΗΣΥ -Γλαύκου Κληρίδη και Νίκου Αναστασιάδη- έγκειτο στο γεγονός ότι κατόρθωναν να συγκρατούν σε μεγάλο βαθμό και τις δύο αυτές «φυλές» της παράταξης, στο όνομα του πλουραλισμού και της πολυσυλλεκτικότητας.

Παρόλο που ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχείρησε να παίξει το χαρτί της πολυφωνίας, εντάσσοντας στο ίδιο ψηφοδέλτιο τον Νίκο Τορναρίτη, από τη μια, και την Ελένη Σταύρου, από την άλλη, εντούτοις, σήμερα, υπό το βάρος των εκλογικών απωλειών, δέχεται μια ετερόκλητη κριτική και από τις δύο κατευθύνσεις.

Τι θα ακουστεί στο διευρυμένο πολιτικό γραφείο

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στην προσπάθειά του να φράξει τον δρόμο στην όποια δημόσια κριτική γίνεται από διάφορους «συναγωνιστές», μέσω των τηλεοράσεων και εφημερίδων, ανακοίνωσε διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Δημητρίου, τη σύγκληση διευρυμένου πολιτικού γραφείου. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν περί τα 200 άτομα, εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές, πρώην δήμαρχοι και στελέχη του κόμματος. Η κίνηση αυτή, από πλευράς Αβέρωφ, ήρθε μια μέρα μετά τις φωτιές που άναψε η συνέντευξη του Γιώργου Παμπορίδη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μέσω της οποίας άδειασε την ηγεσία του ΔΗΣΥ, με αφορμή, πάντα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο Γιώργος Παμπορίδης, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα παρευρεθεί στο διευρυμένο πολιτικό γραφείο της Δευτέρας και θα επαναλάβει την ίδια κριτική που άσκησε στην ηγεσία του κόμματος την περασμένη Κυριακή. Ο Γ. Παμπορίδης, έκανε λόγο για μετατροπή του πατριωτισμού των Συναγερμικών σε εθνικιστικό παραλήρημα από πλευράς της ηγεσίας, παρασυρόμενο από τις κορώνες του ΕΛΑΜ.

Η κριτική αυτή, ότι ο ΔΗΣΥ κατά την προεκλογική περίοδο φόρεσε το προσωπείο της ακροδεξιάς και του εθνολαϊκισμού, κάτι το οποίο στοίχισε εκλογικά, αποτελεί ένα από τα αφηγήματα που θα ακουστούν στο διευρυμένο πολιτικό γραφείο. Εξάλλου, τη θέση αυτή διατύπωσε δημόσια και ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρήστος Πουργουρίδης, κάνοντας λόγο για ακροδεξιά στροφή του κόμματος.

Στην αντίπερα όχθη, στελέχη και βουλευτές τα οποία ανήκουν στο συντηρητικό στρατόπεδο, θα εκφράσουν τη διαφωνία τους με τα συγκεκριμένα επιχειρήματα και θα αναπτύξουν σειρά άλλων λόγων που οδήγησαν στην απώλεια ποσοστών και ψήφων. Χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει κοινή γραμμή και απόλυτη συναντίληψη απόψεων όσων διαφωνούν με τα περί ακροδεξιάς στροφής, θα ακουστούν φωνές οι οποίες θα θίξουν οργανωτικές αδυναμίες, κυβερνητικά κενά και σωρεία λανθασμένων πολιτικών μηνυμάτων που στάλθηκαν από την ηγεσία. Από την πλευρά του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα προσπαθήσει να εξηγήσει, γιατί, υπό τις περιστάσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου αποτελεί επιτυχία.

Θα περάσει αλώβητος;

Η περίοδος αυτή αποτελεί ένα δυνατό τεστ αντοχής για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Ο ίδιος έχει να εμφανιστεί δημόσια από το βράδυ των ευρωεκλογών, ενώ και το αγαπημένο του twitter έχει σιγήσει. Το προσωπικό στοίχημα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου είναι να βγει αλώβητος από την εσωστρέφεια που υπάρχει στο κόμμα και την όποια στοχοποίησή του.

Στο παρόν στάδιο, τουλάχιστον, νιώθει δυνατός και ότι το κόμμα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχό του, παρ’ όλη την κριτική. Πηγές από την Πινδάρου μάς σημείωναν με νόημα ότι δεν υπάρχει, τη δεδομένη στιγμή, διάδοχη κατάσταση στον ΔΗΣΥ, η οποία θα μπορούσε με αξιώσεις να αμφισβητήσει ευθέως τον Αβέρωφ και να τον καλούσε να οδηγήσει το κόμμα σε έκτακτο εκλογικό συνέδριο.

Ένα τέτοιο πρόσωπο θα μπορούσε να ήταν, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά, είτε ο Σωκράτης Χάσικος είτε ο Χάρης Γεωργιάδης. Ωστόσο, αμφότεροι και για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας δεν αναμένεται να προβούν σε μια τέτοια κίνηση αμφισβήτησης. Εξάλλου, ο Χάρης Γεωργιάδης, τοποθετούμενος δημόσια την περασμένη Πέμπτη (6/6) στο Κρατικό Ραδιόφωνο, διαχώρισε τη θέση του απ’ όσους ασκούν δημόσια κριτική στην ηγεσία του κόμματος, την ώρα που πληροφορίες τον φέρουν να φλερτάρει με ηγετική θέση στην Πινδάρου.

Συνεπώς, έχοντας κατά νου ότι σε 24 μήνες θα έχουμε βουλευτικές εκλογές και αργότερα Προεδρικές, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα ήθελε, για ευνόητους λόγους, να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία με όσο γίνεται λιγότερες πολιτικές γρατζουνιές, ώστε να μην πληγεί το ηγετικό προφίλ και η δημόσια εικόνα του.

«Ο ΔΗΣΥ εξέλεξε τον Νιαζί»

Στο ΑΚΕΛ τα πράγματα είναι σίγουρα πιο ήρεμα, συγκριτικά με τα όσα επικρατούν στον ΔΗΣΥ. Στο κόμμα θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν θετικό, καθώς παρατηρήθηκε, μετά από καιρό, μια εκλογική ανάκαμψη. Παρά ταύτα, όπως μας ανέφεραν πηγές από την Εζεκία Παπαϊωάννου, σε καμία περίπτωση δεν χωρούν πανηγυρισμοί. Εξάλλου, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άφησε και πικρίες σε προσωπικό επίπεδο και πιο συγκεκριμένα σ’ ό,τι αφορά τον Νεοκλή Συλικιώτη.

Ο τέως ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα που τον άφησε εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Πρόκειται για τον πιο πετυχημένο ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρο της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», μας ανέφεραν χαρακτηριστικά, θέλοντας να τονίσουν το μέγεθος της ήττας και της πικρίας που αισθάνεται. Στην Ευρωβουλή, ως γνωστόν, θα εκπροσωπούν πλέον το ΑΚΕΛ οι Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Πηγές από το ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας στη «Σ» την εκλογή Κιζίλγιουρεκ αντί Συλικιώτη, υποστήριξαν ότι αυτό οφείλεται στον ΔΗΣΥ. Με πιο απλά λόγια, ότι είναι η ακραία ρητορική του ΔΗΣΥ κατά του Νιαζί κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, που συσπείρωσε τον κόσμο της Aριστεράς γύρω από το πρόσωπο του Τουρκοκύπριου ακαδημαϊκού.

*Από την εφημερίδα Σημερίνη της Κυριακής (9/6)

Keywords
Τυχαία Θέματα