Καβγάς Ερντογάν και Μπαχτσελί για το «χαλαρότερο» εκλογικό όριο

Κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα για τον νέο αιώνα, προσθέτοντας μια εκλογική ρήτρα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία θα πρέπει να εκλέγει τον πρόεδρό της με απλή πλειοψηφία, ακόμη και αν ο υποψήφιος λάβει λιγότερο από το 50%+1, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία για το αξίωμα της προεδρίας.

Το σχόλιό του πυροδότησε ένα κύμα συζητήσεων στην

Τουρκία, καθώς φάνηκε ως προσπάθεια του Ερντογάν να ‘ξεφορτωθεί’ τον Μπαχτσελί. Ο Ερντογάν δεν θα χρειάζεται να συνάπτει συμμαχίες με τον Μπαχτσελί και το κόμμα του για να εξασφαλίσει τη νίκη στις γενικές εκλογές της χώρας.

Ούτε και η αντιπολίτευση θα αναγκάζεται να δημιουργήσει συμμαχίες με διαφορετικά, ετερόκλητα κόμματα.

Έτσι, δεν ήταν έκπληξη όταν ο Μπαχτσελί ξέσπασε. Είπε ότι το MHP υποστηρίζει το τρέχον σύστημα, αλλά είναι ανοιχτό στη βελτίωση άλλων πτυχών.

Μετά από αυτό, ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι ξέσπασε καβγάς μεταξύ στελεχών κοντά στο κυβερνών κόμμα και το MHP.

Ενώ στο μεταξύ, οι αστυνομικές επιχειρήσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά, με στόχο κύκλους που συνδέονται έμμεσα με το MHP, όπως ο προκάτοχός του Σουλεϊμάν Σοϊλού, πυροδότησαν εκ νέου τη συζήτηση.

Πάντως, την Τρίτη ο Μπαχτσελί επαίνεσε επανειλημμένα τον Ερντογάν και επανέλαβε την υποστήριξή του σε εκείνον.

«Κάποιοι διανοητικά ή ευσυνείδητα ανάπηροι ρωτούν: "Θα ξεφορτωθεί ο Ερντογάν τον Μπαχτσελί;" και μιλούν σαν να υπάρχει πρόβλημα μεταξύ του AKP και του MHP», απάντησε ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος και εταίρος της κυβέρνησης. «Δόξα τω Θεώ, σε όλη την πολιτική μας ζωή, δεν ήμασταν ποτέ στην πλάτη κανενός, ούτε είχαμε κανέναν άλλο στις πλάτες μας».

Οι δηλώσεις του δεν ήταν ικανές να σταματήσουν τη συζήτηση πάντως, στην οποία έχει προστεθεί και η κατάσταση που επικρατεί στο ακροδεξιό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, το οποίο αποσχίστηκε από το ΜΗΡ του Μπαχτσελί. Οι μαζικές παραιτήσεις στελεχών του και οι φήμες για μεταγραφές βουλευτών του στο ΑΚΡ ενισχύουν την ολοένα ενισχυόμενη άποψη ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει βάλει πλώρη να αποδιώξει τον Μπαχτσελί και να προσεταιριστεί τη ‘Λύκαινα’ Ακσενέρ. 

Keywords
Τυχαία Θέματα